Průlom v EU: Firmy mohou žádat daně zpět

ČTK, eko
13. 12. 2005 11:04
Lucemburk - Firmy si mohou z domácích zisků odepsat ztráty svých zahraničních dceřiných společností a mají právo požádat finanční úřady o vrácení daně. Rozhodl o tom soud Evropské unie.

Ten dnes přiznal britské maloobchodní skupině Marks and Spencer nárok na vrácení části zaplacených daní. Společnost žádala britské úřady, aby z těchto peněz mohla zaplatit ztrátu svých dceřiných firem v jiných zemích Evropské unie, ty jí to ale nedovolily.

Až 30 milionů liber 

Dnešní soudní výrok pravděpodobně spustí vlnu podobných žalob dalších evropských firem, a vládám v EU tak hrozí, že budou muset vyplatit desítky miliard eur.

Evropský soudní dvůr rozhodl, že Marks and Spencer může dostat z britské státní pokladny zpět 30 milionů liber (1,3 miliardy korun) jako odpis ztrát poboček ve Francii, Belgii a Německu. Opačná rozhodnutí daňových úřadů jsou podle soudu v rozporu se svobodou podnikání v EU. Podmínkou podle soudu je, aby ztrátové dceřiné zahraniční firmy nežádaly ve svých zemích o daňovou úlevu.

Marks and Spencer se nejprve obrátil se svým požadavkem na britské soudy, ty věc v roce 2003 předaly Evropskému soudnímu dvoru. Firma protestovala, že britské daňové zákony porušují pravidla jednotného trhu EU, protože zakazují odepisovat zahraniční ztráty proti domácím ziskům.

Další na řadě je BT

V Británii se již chystá další podobná žaloba telekomunikační společnosti BT. Celkově by britské ministerstvo financí mohlo firmám kvůli tomu vrátit více než jednu miliardu eur.

Ještě více by pak platily jiné země. Postoj britské vlády tak hájily Německo, Francie, Nizozemsko, Irsko, Řecko, Finsko a Švédsko v obavách, že by i jejich firmy mohly žádat o vrácení vysokých sum daňových přeplatků. Bývalý německý ministr financí Hans Eichel v únoru řekl, že německá státní kasa by nakonec mohla přijít až o 50 miliard eur.

Soudní výrok by tak mohl EU přimět, aby sladila systém, podle nějž členské země zdaňují firmy, které podnikají ve více státech unie.

 

Právě se děje

Další zprávy