Růst ekonomiky EU je nejvyšší v dekádě

dkl, ČTK
6. 11. 2006 13:15
Brusel - Po letech stagnace se unie může pochlubit růstem 2,8 procenta. A prosperita zemí EU vydrží i další dva roky.

Pokud prognózy Evropské komisi vyjdou, bude letošní růst o celý procentní bod vyšší, než v roce loňském. Dokonce ještě před půl rokem komise předpokládala o půl procentního bodu horší výsledek.

Přestože v letech 2007 a 2008 už růst nebude tak výrazný, bude odpovídat možnostem EU.

Scénář pro Českou republiku mluví o tom, že sice letos ještě udržíme růst HDP na šesti procentech, pro příští rok se ale budeme muset smířit s poklesem na 5,1 procenta.

Miliony pracovních míst

S dobrými výsledky ekonomiky by měla přijít i prosperita na trhu práce. Vzniknout by v rámci EU mohlo až sedm milionů pracovních míst.

Foto: Aktuálně.cz

V roce 2008 by v unii mohlo být "pouze" 7,3 procenta nezaměstnaných. Ještě před dvěma lety byla nezaměstnanost na maximu a činila devět procent.

"Po letech nepříznivých výsledků ekonomika EU na tom bude nejlépe od začátku desetiletí," řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia. Zlepšené údaje přičetl ekonomickým reformám, snižování rozpočtových deficitů a silné globální ekonomice.

Naopak mírný pokles příštích let bude způsoben především očekávaným poklesem ekonomiky Spojených států.

Inflace potěšila

Překvapením pro komisaře je "pozoruhodně stabilní inflace", která by za rok 2006 měla dosáhnout 2,3 procenta. Ukazuje se totiž, že vysoké ceny ropy neměly druhotné důsledky, a nevedly k významnějšímu růstu cen.

V roce 2008 by dokonce měla inflace klesnout pod dvě procenta, jak požaduje Evropská centrální banka.

Lepší se i celkový stav veřejných financí. Průměrný rozpočtový deficit dosahoval dvě procenta, tedy o 0,3 procenta lepší výsledek než v loni.

V tomto ukazateli jde Česko proti proudu, neboť naopak plánuje vyšší a vyšší deficity.

 

Právě se děje

Další zprávy