Diskriminace ženy nebyla, řekl soud

Martina Macková
25. 9. 2006 15:50
Praha - Soud vynesl vůbec první rozsudek v případu pracovní diskriminace žen. Marie Čaušević se svou stížností neuspěla. Uvnitř: ANKETA
Marie Čaušević v prvním kole prohrála
Marie Čaušević v prvním kole prohrála | Foto: Jiří Kropáček

Ekonomická expertka společnosti Pražská teplárenská - Marie Čaušević podala žalobu na svého zaměstnavatele letos přesně na MDŽ, 8. března.

Požadovala post finanční ředitelky, milion korun odškodné a omluvu v tisku.

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes její stížnost i všechny požadavky odmítl.

Toto rozhodnutí zatím není pravomocné, Marie Čaušević se na místě odvolala.

K rozsudku řekla: "Je to další facka těm zaměstnancům a ženám, kteří se rozhodují, zda se proti jednání svého zaměstnavatele ozvat nebo se raději držet zpátky."

Mám šanci, jdu dál

Žena hodlá pokračovat u dalších soudů. "Vytrvám určitě, i když je to velmi těžké. Někdo musí být první, kdo tuto bariéru prolomí. Nečekala jsem, že by to bylo jednoduché," řekla deníku Aktuálně.cz Čauševič, která je odhodlána svůj případ dovést až do Štrasburku.

S odvoláním si věří. "Myslím, že s odvoláním mám šanci uspět. Potvrdili mi to i jiní právníci. A pokud ne? Věřím, že v Evropě budou můj případ více chápat," dodala.

"Je to skrytá diskriminace. Nikdo vám na rovinu neřekne, že vás nechce jen proto, že jste žena," míní Čauševič.

Marie Čaušević
Marie Čaušević | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Začalo to tendrem

Žena se přihlásila do výběrového řízení na post finančního ředitele firmy. I když prošla úspěšně několika koly konkursu a renomovaná personální agentura ji doporučila, místo nezískala. Firma zahájila druhé kolo konkursu, které nebylo veřejně vyhlášené s novými kandidáty-muži. Zmírnila podmínky výběru a jednoho z mužů vybrala.

Čaušević tvrdí, že má větší zkušenosti než vybraný a nechápe, proč ji firma, kde léta pracuje, neupřednostnila.
Firma navíc nijak nezdůvodnila fakt, že paní Čauševič post nenabídla.

"Myslím si, že mě nevybrali proto, že jsem žena. Jiný důvod nevidím, v konkursu jsem uspěla a mám potřebnou kvalifikaci," řekla Aktuálně.cz žena, která stále u společnosti pracuje.

S firmou se pokoušela dohodnout, bezvýsledně. Nakonec se rozhodla obrátit na soud.

Příběh ženy, která se bránila - ČTĚTE ZDE

Soud vyslechl všechny členy představenstva firmy, která odmítá, že by svoji zaměstnankyni nějak diskriminovala. Tři muži z představenstva připustili u soudu, že paní Čauševič nebyla v konkursu zcela neúspěšná, tvrdili ale, že se museli shodnout na vítězi. To se jim v prvním kole nepodařilo, proto údajně museli vypsat další konkurs a z něj vybírat.

Foto: ČT24

Předsedkyně představenstva u soudu vypovídala ve prospěch ženy. "Zatímco jiní svědci prokazatelně nemluvili pravdu, ona potvrdila, že se mnou bylo zacházeno nerovným způsobem," řekla Čauševič.

On-line rozhovor s Marií Čauševič - ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy