Výrobci autoskel zaplatí rekordní miliardovou pokutu

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2008 13:50
Sankce postihne čtveřici výrobců autoskel
Bruselské sídlo Evropské komise.
Bruselské sídlo Evropské komise. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise udělila nejvyšší pokutu v historii. Výrobci autoskel Asahi Glass, Pilkington, Saint-Gobain a Soliver musí za kartelovou dohodu zaplatit pokutu v celkové výši 1,3 miliardy euro.

"Tyto společnosti pět let podváděly automobilový průmysl a jeho zákazníky na trhu, který měl v posledním roce působení kartelu hodnotu dvou miliard eur. Celková pokuta je vysoká vzhledem k závažnosti případu a předchozím prohřeškům společnosti Saint-Gobain," vysvětlila přísné rozhodnutí Kroesová.

Právě francouzskému koncernu Saint-Gobain komise vyměřila vůbec největší jednotlivou sankci, protože byla za podobná provinění opakovaně trestána již v minulosti. Po firmě požaduje skoro 900 milionů eur (23 miliard korun). Komise kartel začala vyšetřovat na základě anonymního upozornění.

Dohody o cenách i rozdělení trhu

Zástupci všech čtyř firem se podle komisařky mezi lety 1998 a 2003 opakovaně sešli, domlouvali se spolu na cenách a rozdělovali si evropský trh s autoskly. Ten přitom kontrolují z více než 90 procent.

Dvě ze čtyř postižených firem působí i v České republice. Společnost Saint-Gobain provozuje závody v Litomyšli, Hodonicích, Moravském Krumlově a Hradci Králové, svůj podnik tu provozuje i japonská Asahi Glass.

Společnost Saint-Gobain se podle vyjádření svého vedení pro agenturu Reuters odvolá k Evropskému soudnímu dvoru.

Dosud nejvyšším trestem uděleným Evropskou komisí za kartelovou dohodu byla sankce z loňského února, která uložila pěti firmám zabývajícím se výrobou výtahů pokutu v celkové výši 922 milonů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy