Regulace nájmů poškodila majitele, dostanou miliony

Tomáš Fránek
20. 7. 2008 22:00
Evropský soud přiznal nárok majitelům domů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno /Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva vyslal do Česka vážné varování - pokud majitelům domů jejich vlastnictví kvůli regulaci nájemného nepřináší zisk, jsou porušována jejich práva. A náleží jim kompenzace.

Štrasburský soud definitivně uzavřel případ čtyř majitelů domů z Malty. Coby lidem poškozeným státní regulací nájemného a jim přiznal vysokou náhradu - od jednoho milionu do šesti milionů korun.

Stejně jako v Česku

Pro asi čtyři tisíce českých majitelů domů, kteří poslali svoje stížnosti do Štrasburku je to dobrá zpráva, pro zástupce státu špatná. Je to totiž v krátké době už druhé rozhodnutí, které může být precedentem i pro situaci v Česku.

Nové domky pro vitnamské trhovce na Svatém kříži vyrostly bez jediné koruny dotace
Nové domky pro vitnamské trhovce na Svatém kříži vyrostly bez jediné koruny dotace | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Exkluzivní přehled: Nabídkové nájmy v řadě měst klesly

Před maltským verdiktem štrasburský soud letos po čtrnácti letech definitivně uzavřel kauzu Hutten-Czapska vs. Polsko, v níž se francouzská hraběnka polského původu soudila se státem kvůli nemožnosti adekvátně nakládat se svým majetkem.

Polský stát na základě soudní dohody zaplatí Hutten-Czapské kompenzaci v celkové výši 266 500 zlotých, tedy bezmála dvou milionů korun.

V případě majitelů domů z Malty soudci ze Štrasburku rozhodli, že došlo k porušení práva na ochranu vlastnictví. Situace, kdy byly majitelé domů poškozování, trvala desítky let.

Malta musí ve svých zákonech zohlednit právo majitelů domů na zisk z jejich majetku a musí také vyřešit otázku bydlení pro méně movité.

Evropský soud pro lidská práva se už zabývá také stížnostmi z Česka, vzhledem k počtu stížností by případná kompenzace mohla dosáhnout i miliard korun.

Kdy se rozhodne?

Projednávání českých žalob je však komplikované.

Soud sice loni na podzim začal projednávat čtyři pilotní stížnosti. Jeden stěžovatel ale mezitím již zemřel, další stížnost stáhl. Ostatní podání se český kabinet pokusil zablokovat prostřednictvím vládního zmocněnce pro zastupování státu u štrasburského soudu - uvedl, že ve stížnostech jsou zkreslené informace.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Ministerstvo prozradilo, o kolik se zvýší nájemné

Majitelé domů proto navrhli evropským soudcům k projednání tři nové pilotní kauzy. O jejich přijatelnosti soud dosud nerozhodl.

Bytů s regulovaným nájemným je nyní v České republice kolem 750 tisíc, zhruba stejným dílem se o ně dělí obce a soukromí majitelé. Žije v nich kolem pětiny obyvatel Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy