Schváleno: Od ledna budou Slováci platit eurem

Aktuálne.sk a Red eko
7. 5. 2008 15:02
Komise posvětila konec slovenské koruny

Brusel/Bratislava - Už jen pár měsíců a z výplatních pásek slovenských zaměstnanců zmizí tisícové cifry.

Místo průměrných 20 tisíc slovenských korun by se tam podle současného kurzu zaskvěla částka 625 euro.

Evropská komise dnes totiž ústy komisaře pro měnové záležitosti Joaquína Almunii řekla slovenskému euru "ano".

Luděk Niedermayer, viceguvernér ČNB, vedl v pátek 7. července odpoledne redakci Aktuálně.cz.
Luděk Niedermayer, viceguvernér ČNB, vedl v pátek 7. července odpoledne redakci Aktuálně.cz. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte rozhovor:
Expert: Přechod z koruny na euro Slovensku pomůže

"Slovensko dosáhlo vysoké úrovně hospodářského sbližování s eurozónou a je připraveno přijmout euro v lednu 2009. Aby tento přechod byl však úspěšný, musí se Slovensko nadále zaměřovat na snižování inflace a být více ambiciózní při konsolidaci rozpočtu. Také musí urychlit přípravy na přechod na společnou měnu, aby byl tak hladký jako letos v lednu u Malty a Kypru," uvedl Almunia.

Kývnout ještě musí Rada ministrů začátkem července, ale nečeká se, že by se postavila proti názoru komise. Slováci tak začnou eurem platit od příštího roku, přičemž Slovensko se stane šestnáctou zemí eurozóny.

Slovenská cesta k euru
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Slovenská cesta k euru

  • Červenec 2008 - Rada EU rozhodne o zavedení eura na Slovensku a stanoví směnný kurz.
  • Srpen 2008 - Povinné zavedení dvojích cen v SKK a EUR.
  • 1. leden 2009 - "Den D" - vstup do eurozóny. 
  • 1. až 16. leden 2009 - Duální oběh měn - platit se bude dát eury i korunami, nazpátek už poputují jen eura.
  • 30. června 2009 - Konec výměny korunových mincí v bankách.
  • 31. prosince 2009 - Konec povinného uvádění dvojích cen a konec výměny bankovek v bankách.

Premiér slovenské vlády Robert Fico uvítal rozhodnutí komise.

"Navíc jsme se zachovali přiměřeně k lidem, neobětovali jsme ve jménu hospodářské politiky úplně vše," řekl. Vláda si pak podle něj uvědomuje všechna rizika přechodu na euro. "Máme před zavedením eura plný respekt," uvedl Fico.

Přitom přislíbil, že vláda se vynasnaží, aby euro nebylo přínosem jen pro podnikatele, ale pro všechny lidi. "Eura není proč se bát, je ho třeba respektovat. Chápat jako příležitost pro každého," dodal premiér s tím, že za strachem lidí před eurem stojí novináři.

Pozor na inflaci

Slovensko podle komise splnilo všechna potřebná kritéria, aby se koruna mohla stát historií. Bruselští úředníci - včetně komisaře Almunii - ale upozorňovali, že není jednoznačné, zda je Slovensko schopné je udržet. Zejména se zmiňovali o inflaci.

"Upozornili jsme opakovaně slovenské úřady, že vzhledem k inflačním tlakům a vysokému růstu ekonomiky, není slovenská fiskální politika tak ambiciózní, jak by bylo vhodné," řekl před týdnem komisař Almunia.

Své obavy dnes vyjádřila také Evropská centrální banka. "Inflační kritérium splnilo Slovensko také díky posilování koruny vůči euru, což po přechodu na jednotnou měny nebude možné," upozornila ECB ve své zprávě.

Připomíná přitom případ Slovinska, které sice splnilo podmínku nízké inflace před svým vstupem v lednu 2007, nyní má ale nejvyšší inflaci v eurozóně - konkrétně 6,2 procenta.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte více o slovenském přechodu na euro na stránkách Aktuálně.sk

Prognózy přesto ukazují, že Slovensko tak zvaná maastrichtská kritéria, kterými se připravenost země na euro poměřuje, splní.

Patří mezi ně například udržení schodku veřejných financí pod třemi procenty HDP nebo udržení míry inflace pod hranicí stanovenou průměrem tří zemí s nejnižší inflací navýšeným o 1,5 procentního bodu.

Euro si jako svou prioritu vytyčila již předchozí vláda Mikuláše Dzurindy.

Ta také stanovila cílový datum - 1. ledna 2009. Korunu pak dovedla do mechanismu směnných kurzů (ERM II), který je právě předstupněm přijetí jednotné měny.

Nastolený směr nezměnila ani nová politická garnitura Roberta Fica, který však zdůrazňoval, že přijetí musí být především výhodné pro lidi.

Lidé mají strach

A právě ti se přijetí jednotné měny čím dál více bojí.

Podle posledního průzkumu slovenského Ústavu pro výzkum veřejného mínění vzrostl názor, že euro nebude pro Slováky přínosem. A to dokonce o šestnáct procentních bodů mezi listopadem a únorem.

Společné měny se tak bojí 56 procent Slováků. Naopak v přínosy věří jen necelá čtvrtina Slováků.

Čtěte více o euru na blozích Aktuálně.cz
Ekonomové Michl a Kohout: Přinese euro blahobyt, nebo bídu?

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy