Brusel hrozí Česku soudem kvůli zdaňování dividend

redakce EKO
31. 1. 2008 18:12
Česká republika má dva měsíce na reakci
Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Evropským komisařům vadí, že česká legislativa umožňuje zdaňovat výplaty dividend některým zahraničním firmám více než firmám českým.

Evropská komise proto vyzvala Českou republiku v dvouměsíční lhůtě k vysvětlení této praxe. Pokud nebude české stanovisko dostačující, může se případ dostat až k Evropskému soudnímu dvoru. V konečné fázi pak České republice hrozí udělení pokuty za porušení práva EU.

Vyplývá to z prohlášení vydaného dnes Evropskou komisí.

Komise se zajímá zejména o to, jak Česká republika vyplácí dividendy Islandu. Český stát totiž osvobozuje od daně české dividendy vyplácené mateřským firmám, které mají na dceřiné společnosti podíl ve výši minimálně 20 procent po dobu alespoň dvou let. V případě dividendy vyplácené Islandu však podléhají srážkové dani 15 procent bez ohledu na to, jak je majetková účast vysoká.

Kromě Česka zahájila komise stejné řízení také s Německem a Estonskem.

"Tato úřední oznámení jsou součástí soustavné snahy Evropské komise eliminovat diskriminační zdanění dividend vyplácených akcionářům se sídlem v jiném státě v rámci EU a EHP," řekl v prohlášení komisař EU pro otázky daní a cel László Kovács.

Soud hrozí i kvůli Smlouvě o nešíření jaderných zbraní

České republice od Evropské komise ale hrozí ještě další soud, a to kvůli nepřistoupení na dohodu týkající se Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Komise proto Česku poslala odůvodněné stanovisko, což je druhý z celkem tří kroků v proceduře prává EU. Po něm už následuje jen soud a případná pokuta.

Tato dohoda, která se dojednává s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, by měla ověřit, zda stát plní své povinnosti obsažené ve Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Česko má jako nový členský stát povinnost k této dohodě také přistoupit, zatím tak ale podle komise neučinilo.

Pokuty od Evropské komise Česko už zná

Pokud by Česká republika podmínky nesplnila, nejednalo by se o první pokutu, kterou by od Evropské komise pravděpodobně obdržela. V dubnu minulého roku musel stát zaplatit téměř 12,3 milionu eur za nadbytečné zásoby zemědělských produktů.

Loni v říjnu také Česká republika prohrála soud s Evropskou unií kvůli legislativě o lécích. Česko se před vstupem do unie zavázalo převzít evropskou legilativu a směrnice o léčivech měla Praha převzít už v říjnu 2005. Nestalo se tak a Česko muselo zaplatit náklady soudního řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy