Rakouská hráz proti dělníkům z východu se mírní

Tomáš Fránek
2. 2. 2008 17:15
V zemi už chybí některé profese, Rakousko zmírňuje opatření
Foto: Schenker

Brno - Čeští zedníci, pokrývači, stavební technici nebo řezníci mají nyní šanci získat v Rakousku práci bez větších problémů. Rakouská hráz postavená proti levnějším pracovníkům z nových členských se totiž pomalu hroutí.

V zemi chybějí tisíce kvalifikovaných dělníků, firmy mají velké problémy obsazovat volná místa. V zemi tak začínají platit nová pravidla pro zaměstnávání lidí z nových členských zemí Unie, včetně Česka.

Mírný pokrok v mezích zákona

Povolení se týká především dělnických profesí, práci ale mohou získat i strojní inženýři nebo oční optici. Celkem je na seznamu přes 50 různých profesí.

"Pracovníci musí být vyučeni nebo musí mít ukončené odpovídající odborné vzdělání či případné další kvalifikace (např. svářečský kurs). Doklad o odborném vzdělání je třeba doložit spolu s žádostí o pracovní povolení," uvádí poradenská síť Eures zajišťující celoevropské poradenské služby pro pracovníky i firmy.

Pořád ale platí nařízení, že pracovní povolení vydají úřady jenom v případě, nemá-li firma na stejné místo zájemce z Rakouska.

Rakousko je společně s Německem nejtvrdším odpůrcem volného pohybu pracovníků v rozšíření Unii. Přechodná opatření budou s největší pravděpodobností obě země uplatňovat až do roku 2011.

Českým pracovníkům už v sousední zemi radí i tuzemští odboráři. Jihomoravské odbory otevřely ve Vídni centrum, kde nabízí pracovněprávní a sociální poradenství ve spolupráci s místními kolegy.

Kdo chtěl už pracuje

V Rakousku pracuje několik tisíc Čechů, hlavně z jižní Moravy a jižních Čech. Uplatnění našli většinou ve službách, řada jich pracuje ve zdravotnictví.

Jejich počet podle odborářů ale nyní příliš rychle neporoste. "Kdo chtěl za hranicemi pracovat, odešel tam ještě před vstupem Česka do Evropské unie," uvedla předsedkyně jihomoravských odborů Stanislava Slavíková.

Češi a Moravané na rozdíl od Poláků nebo Slováků za prací do ciziny tak často necestují.

Češi jsou i podle Eurobarometru společně se Slovinci a Maďary na posledním místě v ochotě stěhovat se za prací. Faktorů je přitom více - dlouhá léta izolace, jazyková bariéra, ale i výše nákladů na bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy