Vláda dolaru je pryč. Nastoupí euro, soudí Greenspan

dkl
17. 9. 2007 11:30
Posilující euro pomáhá i koruně

Berlín - Euro by brzy mohlo nahradit dolar jako nejvýznamnější měnu ve světových bankovních rezervách. Pro týdeník Stern to uvedl bývalý šéf americké centrální banky FED Alan Greenspan.

"Dovedu si zcela jasně představit, že euro nahradí dolar v rezervách centrálních bank, nebo bude minimálně obchodováno jako stejně důležitá měna," cituje týdeník muže, který téměř dvacet let rozhodoval o měnové politice Spojených států.

Koruna na vzestupu

Jeho slova potvrzuje ovšem i česká koruna. Ta dnes opět zlepšila svůj rekord, když se hned ráno obchodovala za 27,4 koruny.

Po celý minulý týden navíc tuzemská koruna zlepšovala své rekordy vůči dolaru a prolomila i dvacetikorunovou hranici.

Dnešní rekord: Koruna dál láme rekordy. Dnes nový vůči euru

Další rekord české měny: Koruna je vůči dolaru nejsilnější v historii

Dobrá pozice koruny vůči dolaru je ale výsledkem právě posilování eura.

Euro pomohlo k růstu

Greenspan, jehož paměti "The Age of Turbulence: Adventures in a New World" dnes jdou na pulty knihkupectví, uvedl, že eurozóna velmi profituje ze sílící jednotné měny.

Co se v knize objevuje: Do Iráku jsme šli kvůli ropě, napsal Greenspan

Její užívání jako rezervní měny v rámci EU již pomohlo ke snížení úrokových sazeb v eurozóně a "bezpochyby vedlo k současné ekonomické expanzi", dodává.

Světové centrální banky ve svých rezervách vždy drží významný balík cizích měn. Musí jít o velmi silné a stabilní měny, které je v případě potřeby možné bez problémů prodat obchodníkům s cizími měnami a pomoci tak například slábnoucí domácí měně.

Po desetiletí jako rezervní měna fungoval především americký dolar. A to téměř ve všech rozvinutých zemích. Greenspan tak naznačil, že období nadvlády amerického dolaru je u konce role světové ekonomické velmoci by mohla převzít Evropa.

 

Právě se děje

Další zprávy