Kalousek otočil. Za datové schránky se platit nebude

Jan Hrbáček, Euro.cz
11. 11. 2010 22:43
Stát jedná i o tom, že by provozovatelé snížili cenu za vedení schránek

Praha - Ministerstvo financí razantním způsobem změnilo svůj názor na provoz datových schránek a především hrazení posílání zpráv.

Kalouskův resort na přelomu léta a podzimu tvrdě prosazoval, aby si uživatelé, tedy orgány státní správy i občané, platili od Nového roku posílání datových zpráv sami. To by některé z nich zatížilo deseti- až stamilionovými výdaji.

Teď ale, pod tlakem stížností jednotlivých státních institucí, kterým by návrh vydatně bagroval už tak zeštíhlené a našponované rozpočty, ustoupil.

Podle důvěryhodných informací serveru Euro.cz navíc stát jedná i o tom, že by provozovatelé systému, Česká pošta a Telefónica O2, výrazně snížili cenu za provoz datových schránek.

Nestihne se to

Provoz systému je v současné době hrazen z všeobecné pokladní správy. Pro tento účel bylo v rozpočtu na rok 2010 v kapitole Všeobecná pokladní správa zajištěno 1,257 miliardy korun, aniž byly jednotlivým kapitolám kráceny výdaje o částky poštovného. S návrhem platby za odeslání každé zprávy - tedy poměrně velkou položkou - v rozpočtech nikdo nepočítal.

Návrh novely zákona počítal s tím, že si zmiňované služby budou hradit i subjekty mimo státní správu. Stát, respektive právnické a fyzické osoby, by tak za každou odeslanou zprávu systémem datových schránek zaplatily přibližně 16 korun. Vládní diskuse nad tímto citlivým problémem byla 22. září odložena. Ale v tichosti pokračovala a po lítém argumentačním boji byla podle informací Euro.cz minulý týden definitivně vrácena do hry stávající varianta.

"Vzhledem k tomu, že příslušný zákon nelze přijmout do 1. ledna 2011, budou náklady datových schránek v následujícím roce hrazeny z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Definitivní model bude dohodnut v příštím roce," vzkázal Euro.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Mrzí mne to, pracovalo na tom dost lidí, ztratilo se na tom dost času a fakticky to bylo na nic. Ale stejně by se to nestihlo, navíc rozpočet pro příští rok už je ve sněmovně," komentoval rozhodnutí náměstek ministra vnitra František Vavera.

Sleva? Možná až poloviční

Zároveň probíhají jednání o výrazné slevě za provoz celého systému. "Všeobecná pokladní správa neobsahuje dostatek finančních prostředků na správu a provoz datových schránek, na příští rok je připraveno 450 milionů a chybět bude asi dalších 300 milionů. Proto se pokoušíme řešit slevu," vysvětluje Vavera tlak na snížení ceny. Oficiální představy o skontu ale zatím prezentovat nechce.

Výdaje na datové schránky by tak podle některých představ mohly spadnout až na polovinu. Tedy ze stávajících více než 1,2 miliardy korun až o padesát procent na 600 milionů. Tuto alternativu v současné době řeší podle informací Euro.cz španělská matka Telefóniky O2, která pojídá největší část z koláče za provoz datových schránek.

"S dotazy na cenu se, prosím, obraťte na Českou poštu jako zadavatele celého projektu," omezil se ale na strohé vyjádření mluvčí Telefóniky O2 Martin Žabka. Také pošta je na informace skoupá. "Zatím je vše v jednání, a tudíž není žádná definitivní verze, o které bychom mohli informovat," uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

 

Právě se děje

Další zprávy