Pojistky zase podraží. Kvůli živlům i Bruselu

Petra Pelantová, Euro.cz
30. 10. 2010 19:01
Pojišťovny bojují s klesajícími zisky, zdražení pojistného se zdá nevyhnutelné
Povodně prodraží pojistky
Povodně prodraží pojistky | Foto: Reuters

Praha - Tvrdá konkurence a velmi slušná ziskovost tuzemských pojišťoven. To jsou dva významné faktory, které by měly tlačit na snížení cen pojištění, anebo alespoň zajistit jejich stagnaci. Jenže levnějšího pojistného se klienti v příštím roce nedočkají. "Ceny zcela jistě klesat nebudou. Ve vybraných typech pojištění může dokonce dojít i k určitému nárůstu," prohlašuje šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.¨

"Ten lze očekávat v oblasti produktů majetkového pojištění, a to zejména u rizik spojených se živelními událostmi. Jejich výskyt je totiž stále častější, a tudíž pravděpodobně vzrostou také ceny zajištění," dodává.

Strašák zajištění

Pojišťovny o cenách pojistného na příští rok až na výjimky zatím mlží. Konkurence je totiž velmi tvrdá, kromě toho nyní většina hráčů na trhu jedná o cenách zajištění.

"Živelní události byly velmi nepříjemné a silně zasáhly trh. V současné době probíhají jednání se zajistiteli na příští rok a je téměř jasné, že zajistné bude dražší. A protože pojišťovny budou muset platit daleko větší prostředky, promítne se to do pojistného. V příštích letech očekáváme zvýšení sazeb zejména u majetkového pojištění," tvrdí Martin Diviš, generální ředitel Kooperativy, která je dle předepsaného pojistného jedničkou na tuzemském trhu neživotního pojištění.
 
Vyšší ceny se podle názoru expertů dotknou především trhu neživotního pojištění, který letos zaznamenal velký propad. Odhady uvádějí, že by například pojištění domů mohlo kvůli povodním zdražit v některých případech až o desítky procent. Zbrzdit zdražování by mohla naopak cenová válka pojišťoven. Ta v minulosti tlačila ceny dolů především na poli autopojištění, nyní se však pomalu přesunuje na majetkové pojištění.
 
"Růst sazeb v budoucnu lze čekat také v povinném ručení, a to kvůli zvyšování škodního průběhu. Opravy jsou dražší, auta jsou dražší a zejména rostou škody na zdraví," doplňuje Diviš. V této oblasti ovšem také hraje roli ostrý konkurenční boj probíhající na tuzemském trhu. Například ČSOB Pojišťovna v oficiálním vyjádření slíbila, že povinné ručení na rok 2011 zvyšovat nebude. 

Infobox

Původní znění článku naleznete ZDE

Jak nezdražit

Zatímco ještě před pěti lety pojišťovny stanovovaly ceny převážně na základě posouzení vývoje v minulosti, v současné době má každá svůj specifický matematický model. Porovnávání cen jednotlivých produktů tedy často není jednoduché, neboť se pojišťovny u stejného produktu velmi často liší nejen rozsahem krytí a maximální výší, kterou jsou ochotny za škodu uhradit.
 
Pojišťovny se budou snažit zdražení maskovat. Například raději sníží krytí, což je oblíbený "fígl", jak udržet cenu, anebo pokud se odhodlají ke zdražení, odůvodní je klientům nabídkou dalších služeb v ceně. To bude zřejmě i případ příštího roku. "Pokud by se cena zvyšovala, tak za předpokladu rozšíření rozsahu krytí," slibuje šéf představenstva pojišťovny Allianz Jakub Strnad.
 
Jediným segmentem, kde je možné v příštím roce očekávat zlevnění, zatím zůstává průmyslové pojištění. "Očekáváme pokles na úrovni zhruba deseti až patnácti procent, přičemž některá takzvaná "kvalitní" rizika, o něž bude mezi pojišťovnami velký zájem, mohou poklesnout i výrazně více. Tato situace je důsledkem ostrého konkurenčního boje a stále poměrně dobré ziskovosti pojištění," domnívá se Ivan Špirakus, generální řiditel Asociace Českých pojišťovacích makléřů. 

Dražší kvůli unii

Další zdražování by podle šéfa Asociace českých pojišťoven Tomáše Síkory mohla způsobit nová pravidla hry. Na pojistný trh v celé Evropě se totiž chystá nová regulace v souvislosti s nedávnou finanční krizí. Takový efekt může mít zejména návrh na zavedení takzvaného garančního systému.

"Pro Česko by systém znamenal zavedení dalších fondů, do nichž by pojišťovny musely odvádět prostředky nad rámec rezerv, které vytvářejí nyní," prohlásil Sýkora minulý týden na konferenci Asociace českých pojišťovacích makléřů. "Pojišťovací byznys momentálně vede boj o to, aby pro pojišťovny tato schémata neplatila," dodal Síkora.

 

Právě se děje

Další zprávy