Přihoďte si na byt, zve developer nízkou cenou

Kateřina Menzelová, Euro.cz
5. 12. 2009 13:50
Licitovat se bude o nové bydlení, jehož cenu developeři snížili až o šedesát procent
Atriové vily Císařka, I., II. a III. etapa Podbělohorská 3245/7, Praha 5 Developer: AKRO property, s.r.o. Architekt/i: Ing. arch. J. Strcula, Ing. arch. J. Viktorín - ABV
Atriové vily Císařka, I., II. a III. etapa Podbělohorská 3245/7, Praha 5 Developer: AKRO property, s.r.o. Architekt/i: Ing. arch. J. Strcula, Ing. arch. J. Viktorín - ABV | Foto: www.bestofrealty.cz

Praha - Nový rodinný dům v Rezidenci Císařka na Praze 5 o rozloze 176 metrů čtverečních přijde zájemce, jak vyplývá z ceníku developera, na bezmála 21 milionů korun. Vyvolávací cena v aukci, která proběhne v polovině prosince, byla stanovena na 13,9 milionu korun.

Organizátoři první hromadné aukce nemovitostí v Česku jsou přesvědčeni o tom, že atraktivní vyvolávací ceny přilákají dostatečný počet potenciálních kupců. Pokud bude aukce úspěšná, měla by též ukázat, na jakou úroveň se dostaly ceny rezidenčních nemovitostí, o které je kvůli krizi nižší zájem.

Žádné zbytky

Realitní společnost Professionals s aukční a realitní agenturou Gavlas připravovaly již na jaře letošního roku podobnou akci, totiž hromadnou dražbu nemovitostí. Ta se ale nakonec neuskutečnila. "Záměr jsme přehodnotili," říká Tomáš Duda, ředitel společnosti Professionals.

"V aukci probíhá licitace a poté se uzavírají standardní kupní smlouvy," vysvětluje. To v případě dražeb neplatí. Vlastnictví nemovitosti přejde na nového majitele příklepem kladívka. Rozdíl mezi aukcí a dražbou je také v tom, jaký typ realit může být prodáván.

"Dražit se mohou jen byty či domy, které jsou již dokončené, zkolaudované a zapsané v katastru nemovitostí," dodává Ivo Gavlas, ředitel stejnojmenné aukční agentury. V aukcích, na rozdíl od dražeb, lze nabízet i nemovitosti před dokončením. Organizátoři aukcí tak mohou spolupracovat s developery již během započatého projektu a nemusejí prodávat jen nemovitosti, které se nedaří udat standardním způsobem. Vítěz v aukci nemusí mít na nové bydlení připravenou celou částku, může využít hypotečního úvěru a dohodnout si splátkový kalendář.
 
Uspořádání hromadné dražby narazilo na více překážek. Ukázalo se, že ne všechny nemovitosti, které měly být draženy, byly k takovému typu prodeje připraveny. "Objevily se případy, kdy měl developer pomíchaná parkovací stání a garáže. To lze u normálního prodeje jednoduše vyřešit, v případě dražby, pokud již proběhne, není možné nic měnit," tvrdí Duda s tím, že nevýhodou dražby je nulová flexibilita.
 
Developeři měli o hromadnou aukci nového bydlení zájem. "Některé firmy jsme museli odmítnout," říká Duda. Původní plán počítal s tím, že bude nabídnuto třicet nemovitostí, počet byl nakonec zvýšen na 44 objektů. O ně se bude licitovat během jednoho dne. V průměru by jedna položka měla být "vyřízena" během pěti minut. "Akce bude probíhat stejně jako aukce umění," přibližuje Ivo Gavlas.

Od 570 tisíc

Organizátoři doporučili developerům, aby snížili vyvolávací ceny na čtyřicet procent sumy, kterou uvádějí v cenících. Drtivá většina toto akceptovala. "Čím je nižší cena, tím je aukce atraktivnější pro více lidí a dorazí větší počet potenciálních kupců," říká Duda.

Infobox

Původní znění článku najdete ZDE

Do akce se zapojilo šest developerů s deseti projekty. Nabídkový katalog zahrnuje nemovitosti všech cenových kategorií. Nejnižší vyvolávací cena byla stanovena na 570 tisíc. Jde o byt v bytovém domě Pierot v Kolíně. Naopak nejvyšší částka v katalogu je 14,9 milionu korun. Od této ceny se budou zájemci ucházet o jeden z rodinných domů v Rezidenci Císařka.
 
Pokud by na aukci nedorazil dostatečný počet kupců, mohlo by se teoreticky stát, že si některý z účastníků pořídí nemovitost s šedesátiprocentním diskontem. Taková situace prý ale nastat v praxi nemůže. O tom jsou přesvědčení zástupci organizátorů. "Aukce má psychologické zákonitosti. Je nutné správně stanovit vyvolávací cenu," říká Ivo Gavlas. Dle jeho názoru není možné, aby zájemce nepřilákala informace, že se někde prodává dům za čtyři miliony, který se běžně nabízí za deset milionů.

Dražby a aukce nemovitostí pomáhají rozhýbat rezidenční trhy v zahraničí. Nedávno byl v aukci v New Yorku zpeněžen i majetek odsouzeného amerického finančníka Bernarda Madoffa. Běžnou záležitostí jsou tyto prodeje hlavně ve Velké Británii a ve Spojených státech. Tam se kromě nových bytů a domů takto obchoduje s realitami, jež byly zabaveny majitelům, kteří nebyli s to splácet hypoteční úvěry.

Aukce a dražby mají výhodu mimo jiné v tom, že v době, kdy se jen těžko odhaduje, kam se posunuly ceny, poskytnou obraz o tom, kolik jsou lidé ochotni za byt v konkrétní lokalitě zaplatit. Ivo Gavlas tvrdí, že v anglosaských zemích se takto zobchodují desítky procent nemovitostí. "Již začátkem 90. let tam probíhaly aukce přes satelit. Propojeny byly síně v Londýně, New Yorku a v Tokiu. Licitovalo se přes kameru. Nabízely se luxusní věci," říká Gavlas.

Pejorativní nádech

V Česku si lidé tento typ prodeje nemovitostí spojují doposud hlavně s nedobrovolnými dražbami. To je paradox, vezmeme-li v úvahu statistická data. Loni se v Česku uskutečnilo 2207 dobrovolných dražeb, což bylo meziročně o sedm procent méně. Nedobrovolně se dražilo ve 304 případech. Také toto číslo představuje ve srovnání s rokem 2007 pokles o pět procent. Celková hodnota draženého majetku se oproti roku 2007 snížila o 690 milionů na 8,9 miliardy korun. "Chceme překonat negativní vnímání veřejného prodeje," konstatuje Duda s tím, že pokud bude hromadná aukce úspěšná, budou ji organizátoři opakovat.
 
K aukcím přistoupily již dříve i některé realitní kanceláře, které se tak snažily přilákat kupující. Nikdy ale nešlo o hromadné aukce. Na konci července se v Česku prodal prostřednictvím elektronické aukce rodinný dům. Akci pořádala realitní kancelář Mexx Reality. Nový majitel získal objekt s pozemkem o rozloze 1160 metrů čtverečních na Praze-západ za 4,2 milionu korun. Licitace trvala hodinu a účastnilo se jí sedmnáct zájemců, kteří měli možnost dům si předem prohlédnout. Finální částka o více než deset procent překonala vyvolávací cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy