Stát neví, kdo vyčíslí náklady ekologické superzakázky

Tobiáš Tvrdík, Euro.cz
9. 11. 2009 21:22
Na trhu chybějí znalecké ústavy v oboru ekologie
Olej vytékající z bagru už nic nezhorší. Sanace olejových lagun, prosinec 2008
Olej vytékající z bagru už nic nezhorší. Sanace olejových lagun, prosinec 2008 | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zájemce o obří zakázku na odstranění starých ekologických zátěží čeká hodně práce, aby byli schopni podat státu cenově reálnou nabídku. To nabízí možnost zajímavého byznysu pro znalecké ústavy v ekologickém oboru, kterých však na trhu mnoho není.

Licenci na oceňování doposud vlastnily pouze státní agentura Cenia a Česká zemědělská univerzita.

Podle informací serveru Euro.cz udělilo ministerstvo spravedlnosti licenci také znaleckému ústavu Appraisal Services, který si od získání kulatého razítka hodně slibuje.

"Chceme využít velké zakázky k tomu, že některá z firem, která ji získá, bude potřebovat tento druh znaleckých služeb. Své produkty zaměříme hlavně na finanční stránku, to znamená, že budeme spolupracovat s odborníky, kteří po stránce faktické škody na životním prostředí budou schopni zjistit škodu finanční," uvedl jednatel firmy Tomáš Brabenec.

Uchazeče o zakázku, jejíž odhadovaná hodnota je 115 miliard korun, nutí podmínky tendru k pečlivému vyčíslení soutěžní ceny, neboť rizika překročení nákladů půjdou na vrub dodavatele.

"Těch 115 miliard není cena zakázky, a pokud by to tak bylo, nemá ten projekt smysl. Je to pouze aritmetický součet částek, které vypočetl kdysi Fond národního majetku," uvedl nedávno v Poslanecké sněmovně bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, iniciátor tendru.

Čtyři uchazeči o zakázku - Geosan, Environmental Services, Marius Pedersen Engineering a konsorcium firem PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ a Dekonta - mají nyní na vypočtení nákladů více času. Vláda se totiž rozhodla posunout termín vyhlášení vítěze na 10. červen. Zda hodlají zájemci o obří zakázku využít služeb znaleckých ústavů, nechtěl nikdo z nich předjímat.

Petr Málek, mluvčí skupiny J&T, která je vlastníkem společnosti Environmental Services, uvedl, že jeho firma do ukončení tendru nebude svůj postup komentovat.

Mluvčí Geosanu Vlasta Končelová sdělila, že firma uplatňuje stejné postupy jako při dosavadních sanacích: "V současné době tým specialistů naší firmy intenzivně pracuje na stanovení reálné, optimální a konkurenceschopné nabídkové ceny. Nevylučujeme však, že v případě získání zakázky, s ohledem na její rozsah a očekávanou náročnost realizace, můžeme služeb licencovaných znaleckých ústavů v budoucnu využít."

Podle Kalouska mají zájemci o zakázku dostatečnou motivaci, aby předložili relevantní nabídku.

"Dosud nesl rizika pouze stát. Kdyby se povedlo najít partnera, tak tomu tak není. Za odstranění škod by tak, jak je tendr nyní nastaven, zodpovídal dodavatel, který nemůže žádat žádné další prostředky," řekl ve sněmovně. "Obávám se, že tady žádná efektivní kalkulace neproběhla," myslí si Brabenec ze společnosti Appraisal Services.

Ohledně supertendru přetrvávají spory o tom, zda je pro stát finančně výhodný a efektivní z hlediska kvalitního provedení dekontaminací.

Jasné stanovisko nevyjádřilo ani ministerstvo životního prostředí. Ministr Ladislav Miko nedávno uvedl, že na základě dostupných informací by ministrovi financí a premiérovi navrhoval tendr zrušit.

 

Právě se děje

Další zprávy