Česko usiluje o navrácení zakladatelského díla genetiky

Martin Rychlík, Euro.cz
19. 11. 2009 14:30
Rukopisná přednáška Gregora Johanna Mendela z roku 1865 je v Salzburku
Slavný badatel na obraze v expozici Mendelova muzea v Brně
Slavný badatel na obraze v expozici Mendelova muzea v Brně | Foto: mendelmuseum.muni.cz

Brno - Brněnské augustiniánské opatství vyvíjí úsilí o navrácení originálu rukopisné přednášky otce genetiky Gregora Johanna Mendela z roku 1865 O pokusech s hybridy rostlin.

Týdeníku Euro.cz to sdělily spolehlivé zdroje z nejvyšších pater české vědy a ministerstva kultury, jež se stalo prostředníkem v kontaktu s vatikánským generálním převorem augustiniánského řádu Robertem Prevostem.

Právě jemu loni adresoval Petr Fiala, rektor Masarykovy univerzity, jež v roce 2007 obnovila Mendelovo muzeum, žádost o zjištění místa, kde se fundamentální rukopis Versuche über Pflanzen-Hybriden nachází. Univerzita považuje tento text za jednu z nejzásadnějších vědeckých prací lidské historie a ráda by jej získala do míst, kde vznikl.

Na písemnou výzvu o navrácení rukopisu, s níž byla údajně seznámena i prezidentská kancelář, však generální převor Prevost dlouho nereagoval. Až letos v létě měl prý vedení Masarykovy univerzity ujistit, že "rukopis je na dobrém místě, víme o něm a zajistíme jeho řádnou konzervaci. Díky za zájem, ale o víc se nestarejte." O dalších krocích není nic známo.

Také zájem brněnského opatství, v jehož areálu se muzeum nachází, je logický.

"Mendelovo muzeum nabízí v rámci své expozice řadu Mendelových tisků. Je nutné říci, že muzeum vystavuje exponáty z Mendelovy pozůstalosti, která je trvale uložena ve starobrněnském opatství. Mezi nejvýznamnější patří faksimile Mendelova rukopisu O rostlinných hybridech. Originál práce se nachází mimo území naší vlasti. Další spisy se ve formě rukopisů nedochovaly a nejsou o nich další informace. Pravděpodobně došlo k jejich zničení po jeho smrti," uvedl ředitel muzea Ondřej Dostál.

Rukopis byl původně byl v majetku brněnského Přírodozkumného spolku, ale po roce 1945 jako by se po něm slehla zem. Až v létě 1992 se objevila faksimile originálu Mendelovy rukopisné přednášky O pokusech s hybridy rostlin, kterou v Darmstadtu vydal Mendelův příbuzný Walther Mann.

Kromě cenného materiálu, v němž je doslova z první ruky sepsána teorie, která rázně změnila náš pohled na svět, byla zveřejněna též informace o držiteli rukopisného originálu. Je jím pater Clemens Richter ze Salcburku, potomek Mendelovy sestry Veroniky. Jak se k němu text dostal a zda má právní nárok na jeho vlastnictví, zůstává otázkou.

O jak cenný materiál jde napovídá nahlédnutí do aukčního katalogu Christie's. První tištěné německé vydání brněnského sborníku bylo loni v New Yorku vydraženo za 86 500 dolarů (1,5 milionu korun), což je jen zlomkem toho, jakou hodnotu má rukopis.

"Mendelovy práce patří k několika málo skutečně fundamentálním objevům moderní přírodovědy a zachovávají si svůj význam do dneška. Je to něco podobného jako Einsteinovy nebo Planckovy objevy ve fyzice, objev radioaktivity nebo role DNA. Inspirativní zůstává Mendel v tom, že nám připomíná, že důležité teorie musejí být založeny na pečlivě provedených experimentech," řekl ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší.

Šance, že by vědecký klenot zamířil do míst, kde Mendel konal v letech 1854 až 1864 pokusy s křížením rostlin, jsou nepředpověditelné. Zda epochální rukopis Versuche über Pflanzen-Hybriden skutečně zamíří pod Špilberk, bude záležet na vyjednávacích schopnostech českého státu.

 

Právě se děje

Další zprávy