Bémův přítel Janoušek má spojky pro byznys až v Panamě

David Kasl, Euro.cz
18. 8. 2009 12:05
Vazby lidí z firmy Botanic Finance sahají ze Střední Ameriky až do Ruska

Praha - Loni v červnu zjistila ženevská Kredietbank, že Roman Janoušek má podpisová práva k účtu firmy Botanic Finance registrované v Panamě.

V panamském obchodním rejstříku je vedená mezi akciovými společnostmi pod číslem 566285. Založena byla 4. května 2007 prostřednictvím právnické kanceláře Alemán, Cordero, Galindo & Lee, která se zaměřuje i na zakládání a správu off-shorových společností.

Základní kapitál firmy činí deset tisíc dolarů. Deset tisíc akcií o nominální hodnotě jednoho dolaru může být vydáno na doručitele nebo na jméno. Upisovateli akcií jsou Edgardo Eloy Díaz a Fernando Antonio Gil. Mezi volenými orgány představenstva je momentálně obsazen pouze post pokladníka, jímž je Andrés M. Sánchez.

Podivný pokladník

Sánchez, pokladník "Janouškovy" Botanic Finance, se objevuje i v panamské kauze zneužití informací v obchodním styku. V říjnu 2001 byla oznámena veřejná nabídka na odkup akcií panamské společnosti Capitales Nacionales, která vlastnila téměř 60procentní podíl v pivovarnické skupině Cervecería Nacional.

Krátce před oznámením veřejné nabídky vyměnila soukromá firma Lincoln Foundation akcie Cerveceríi Nacional, které vlastnila, za akcie Capitales Nacionales. Jejich cena po oznámení nabídky na odkup stoupla.

Prezident Capitales Nacionales Roberto Alemán Zubieta jakoukoli souvislost mezi svou firmou a nadací popřel. Podezřelými machinacemi s akciemi se však zabývala i Národní burzovní komise. Vyšetřovat začala mimo jiné Banistmo Securities, která ve zmíněných transakcích zastupovala Capitales Nacionales.

Jako zakladatel a předseda nadace Lincoln Foundation, registrované v Panamě prostřednictvím právnické kanceláře Alemán, Cordero, Galindo & Lee v září 1999, byl veden zmíněný Sánchez. Nadace i právníci sídlili ve stejném poschodí byznyscentra Torre Swiss Bank v hlavním městě Panamy. Jeden ze společníků kanceláře, Jaime Alemán, přitom zastával i post sekretáře představenstva panamské banky Banistmo.

Bývalý předseda představenstva Botanic Finance Javier Adán Rivera Fernandez je uveden mimo jiné jako prezident společnosti Inmarket Limited a "odborník v oblasti inovačních projektů". Dle internetových stránek jednoho z partnerů projektu www.inmarketlink.biz společnost založil v roce 2005 James Sherman, "zakladatel četných komerčních projektů spojených s internetem a novými technologiemi".

Ukrajinská stopa

Na stránkách v ruském jazyce je existence firmy doložena kopií výpisu z panamského obchodního rejstříku, který je veden na jméno společnosti Global Space of Innovation and Development Inmarket (GSIDI). Datum založení je 18. leden 2007. Rivera ani Sherman v rejstříku nefigurují na žádném postu ve vedení firmy.

Dle českých stránek www.inmarket.webnode.cz přišel Inmarket do Česka 1. dubna 2009. Finančním ředitelem Inmarketu je údajně Sergej Zlotnikov, "podnikatel z Ukrajiny se zkušenostmi v mezinárodním obchodu a s řízením velkých investičních projektů". Jako akcionář a prezident je zmíněn i Vladimír Sorotkin, "podnikatel z Ruska s dvanáctiletými úspěšnými zkušenostmi v síťovém marketingu".

Podle dostupných informací je Inmarket založen na takzvaném multilevel marketingu a za fixní poplatek 219 eur nabízí "business packet", jehož součástí jsou i osobní webové stránky, e-shop nového tisíciletí, virtuální účet a kancelář či provize za doporučení nového člena plus "individuální internetový produkt office - balíček výukových programů Microsoftu".

Dle internetových reakcí slovenských účastníků prezentací projektu se Inmarket dokonce vydává za sesterskou společnost Microsoftu.

"Společnost Inmarket naší sesterskou společností v žádném případě není a nefiguruje ani mezi našimi partnery. Od jakýchkoli jejích aktivit se distancujeme," uvedla pro Euro.cz tisková mluvčí Microsoftu Markéta Kuklová. Na dotaz serveru, zda má - nebo měl - nějaké obchodní vazby na společnost GSIDI, Janoušek neodpověděl.

Rivera figuruje rovněž jako předseda představenstva panamské společnosti Grandtotal Finance, která v letech 2000 a 2001 čelila několika obviněním ze spekulativního zaregistrování internetových domén, jako jsou lankom.com, bloombrg.com či altavispa.com. Některé z těchto adres přitom údajně odkazovaly na jednu litevskou banku.

 

Právě se děje

Další zprávy