Datové schránky požírají elektronická daňová přiznání

Karel Zaoral
2. 8. 2009 11:40
Průzkum ukázal, že lidé elektronické komunikaci nedůvěřují
Formulář daňového přiznání za rok 2008
Formulář daňového přiznání za rok 2008 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Byrokratická mašinerie zařadila druhou rychlost a začíná házet klacky pod nohy nejen občanům, ale dokonce i sama sobě. Projekt datových schránek ministerstva vnitra totiž přispívá ke klinické smrti systému elektronického podání daňových přiznání.

Elektronizace státní správy je bezesporu veskrze dobrá věc. Tedy alespoň byla, dokud ji politici spolu se svými úředníky neuvedli v život. Pak se zavřela voda nad proinvestovanými čtyřmi miliardami korun a výsledkem je už tradiční česká nula. "To musíme změnit. Do toho systému se nainvestovalo mnoho peněz a je velká škoda, že o něj není zájem," potvrdil Euro.cz stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podnikatelé: Je to zbytečné

Jenže podnikatelé jsou jiného názoru. Daně v drtivé většině přiznávají postaru, hezky černé na bílém. "Proč tomu tak je, to je pro mě svým způsobem záhadou. Těch důvodů bude víc," řekl tajemník Komory daňových poradců ČR Radek Neužil. "Předně je to dané komplikovaností systému, aplikace k tomu určené a nutností disponovat elektronickým podpisem," upřesnil.

Ministerstvo financí si ve věci objednalo průzkum veřejného mínění, jenž proběhl v říjnu a v listopadu minulého roku. "Zkoumali jsme osoby samostatně výdělečně činné, zástupce právnických osob a daňové poradce," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Z výsledků vyplývá, že oslovení odmítají elektronickou komunikaci s finančním úřadem kvůli nízké důvěře v tento způsob dialogu. "Dle jejich názoru jim nepřináší žádné výhody a nevyplatí se," dodal Jakob.

Podobné výhrady, jaké ministerstvo financí zjistilo průzkumem, uvedl partner v oddělení daňového poradenství společnosti KPMG Česká republika Jan Linhart. "Skutečně lze tvrdit, že pro většinu daňových subjektů je stále jednodušší podávat daňová přiznání v papírové formě. Stále je možné se setkat i s obavami, zda bude podání uskutečněno včas a správně. To vše přispívá k tomu, že řada subjektů elektronická podání ani nevyzkouší," konstatoval Linhart.

Chce to motivaci

"Bez motivace to zřejmě nepůjde. To si uvědomuji. Nějakou formu motivace bychom měli nastavit. Napadá mě třeba vystavení elektronického podpisu zdarma, či třeba nižší penále v případě, že něco nebude v pořádku," přemýšlí o problému Sobotka.

Jenže nyní do věci vstoupily datové schránky ministerstva vnitra. "Software, který mají daňoví poradci, vygeneruje dokument v přenositelném formátu, třeba PDF. Ten stačí vložit do schránky - a je hotovo. Odpadá práce se získáním elektronického podpisu či studováním aplikace," popsal novinku Neužil.

Jen na straně příjemce, tedy daňové správy, to tak sympaticky nevypadá. Úředníci budou totiž muset takto podaná daňová přiznání natvrdo přepisovat do počítačů stejně, jako by je dostali v papírové podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy