Dlužník už není nepřítel, pochopily české banky

Petra Pelantová
18. 7. 2009 14:20
Krize dotlačila banky k novému způsobu záchrany firemních klientů v problémech
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost Kordárna patří k hlavním evropským dodavatelům pro výrobce pneumatik po celém světě. Produkuje technické tkaniny a její obrat dosáhl za poslední rok 2,8 miliardy korun. Od letošního května je však v insolvenčním řízení. Návrh podala sama společnost.

Celou skupinu Kord, pod kterou Kordárna spadá, čeká reorganizace. Ve hře je několik variant. Mimo jiné by skupina také mohla s pomocí banky vytvořit novou společnost. Ta by převzala některé její aktivity a ze zisku pomohla zbytku skupiny. Vedení zatím nechce způsob reorganizace před jejím definitivním schválením komentovat. "Nechtěl bych cokoli předjímat. Pro nás je důležitý srpen, kdy bude zasedat věřitelský výbor, který bude hlasovat o reorganizaci," řekl týdeníku EURO výkonný ředitel podniku Kordárna Martin Prachař.

Nebýt krize…

Ať už se Kordárna vydá jakoukoli cestou, banky berou popsanou variantu vážně. Do hry se tedy i v Česku dostává dosud nevyužívaný způsob záchrany firem. Jde o společné podniky bank a jejich korporátních klientů, kteří jsou v insolvenci anebo začínají mít finanční problémy.

V praxi to funguje tak, že se založí nová firma, do níž se převedou některá, především zdravá a perspektivní aktiva problémové společnosti. Banka pak coby věřitel zmiňované společnosti v potížích poskytne nové firmě úvěr. Za ten nováček provede zakázky původní společnosti. Banka však také může požadovat vstup nového investora.

Společný byznys

  • Založí se nová společnost, libovolná právní forma.
  • Majitelem může být kdokoli. Nejčastěji však jde o dceřinou firmu korporátního klienta banky.
  • Do dceřiné firmy může vstoupit i nový investor. Tento model si někdy banka může dát jako hlavní podmínku spolupráce.
  • Jde o složitou právní konstrukci. Na dceru přejdou nejen některá aktiva, ale i závazky. Zbytek závazků zůstává u matky. Později se uhradí buď ze zisku dcery, anebo třeba akciemi dceřiné firmy.
  • Banka poskytne dceřinému podniku úvěr, za který firma provede zakázky původní společnosti.
  • Na zisku participuje kromě původní firmy také banka, případně další investor.

Například Česká spořitelna potvrzuje, že s několika korporátními klienty tuto možnost záchrany řeší. "Takových případů máme zatím jen několik. Banky však budou v budoucnu v tomto ohledu určitě aktivnější a častěji diskutovat, kdy se budou tímto způsobem do restrukturalizačního procesu zapojovat," uvedl risk manager České spořitelny Daniel Hříbal, který má v bance na starost korporátní workout - řešení finančních problémů firemní klientely.

"Finanční krize vede všechny velké věřitele - nejen banky - k aktivnějšímu přístupu k řešení dluhů podniků," dodal Hříbal. Se kterými firmami by banka mohla takto spolupracovat? "Jsou to vesměs větší firmy, výrobní podniky. Týká se to třeba automobilového průmyslu nebo segmentu dopravy a logistiky," upřesnil Hříbal.

Řešení insolvence

Jakékoli námluvy banky a problémové firmy byly v minulosti vyloučené. Ortel nad firmou, která nesplácela úvěr, byl mnohdy jednoznačný. Konec činnosti a rozprodej majetku, na kterém se banka zahojila. Dlužník byl nepřítel a banky neměly zájem mu jakkoli pomáhat.

Přišla však finanční krize a banky si uvědomily, že likvidační tažení proti firmám ve finančních problémech by mohlo nakonec poškodit i je samé. Bankéři zatím mluví o společných podnicích jen opatrně. Mnoho projektů je teprve v počátcích. Ekonom Miroslav Zámečník tvrdí, že v zahraničí je tento způsob záchrany firem běžný.

U nás jej prý však umožnil až nový insolvenční zákon. Ten platí od ledna 2008 a určuje podmínky, které firma musí splnit, aby jí soud povolil reorganizaci.

Jen pro vyvolené

Se společnými podniky má zkušenosti také šéf oddělení Consultingu poradenské firmy Deloitte ČR Luděk Niedermayer. "Je to dobře známá věc. Snaží se omezit riziko financování podniku, který už balancuje na hranici insolvence. Zabýval jsem se tím u několika podniků. Je to velmi nadějný způsob řešení problémů firem. Potíž však spočívá v tom, že na celý proces potřebujete dostatek času. A toho bývá obvykle málo," konstatoval bývalý viceguvernér České národní banky. A proces vysvětluje následovně.

Banka je ochotná financovat produkci, o které se domnívá, že bude mít na trhu odbyt. Je to tedy pro podnik, který je na tom sice finančně špatně, ale má zakázky. S takovou firmou se pak banka domluví na založení nové společnosti. "Mnohdy jde o obtížnou právní konstrukci, která se mění dle toho, co podnik vyrábí. Banka nespoléhá na věrohodnost dlužníka, ale na to, že je nějaká hodnota, nad kterou má neustálou kontrolu," upozorňuje Niedermayer.

Původní znění článku naleznete na Euro.cz

 

Právě se děje

Další zprávy