Skanska propustí desítky procent zaměstnanců

Kateřina Menzelová
17. 7. 2009 11:10
Největší stavební firma v Česku mění strukturu, rušé dceřiné společnosti

Praha - Skanska, největší stavební společnost v Česku, mění svou strukturu. Ruší dceřiné firmy. Ty budou nadále fungovat jako divize jedné společnosti.

K reorganizaci chtělo vedení Skansky přistoupit ještě dříve, než realitní trh zasáhla finanční krize. Nové uspořádání, jež mimo jiné znamená úsporu nákladů, se prý v dobách ekonomické recese hodí.
 
Skanska fungovala v Česku jako holding s 27 dceřinými společnostmi. "Je to obtížně řiditelná struktura, a to pouze prostřednictvím ovládacích smluv. Bylo to nešikovné a pomalé," říká Dan Ťok, předseda představenstva a generální ředitel Skansky.

Každá z dcer, jež si mnohdy i konkurovaly, měla své představenstvo, valnou hromadu a dozorčí radu. "Například v květnu jsme měli každý den valnou hromadu nějaké dceřiné firmy," upřesňuje Ťok. Společnost již před vypuknutím krize chtěla stlačit náklady. Podobně jako další stavební kolosy se vyznačovala vysokými správními a výrobními režiemi. "Snižujeme počet statutárních orgánů a vůbec zlevníme provoz," tvrdí šéf Skansky. Společnost bude například zpracovávat účetnictví na jednom místě, bude pro divize zajišťovat sdílené služby a financování.

Méně práce, méně lidí

Do měnící se struktury zasáhla finanční krize. Dan Ťok přiznává, že nové složení firmy se nyní hodí. Vedení Skansky přehodnocuje počty zaměstnanců, protože ubylo práce - v mnoha oblastech se počet zakázek snížil až o polovinu. I když Skanska ještě nechce zveřejňovat přesná čísla, kolika lidí se propouštění dotkne, Ťok připouští, že půjde o desítky procent.

"Dáme jim šanci, že jakmile se zlepší situace, tak je znovu nabereme," říká. Propouštěni budou nejprve agenturní pracovníci, teprve potom kmenoví zaměstnanci.
 
Aktivity Skansky je možné rozdělit do třech oblastí - pozemní stavitelství, infrastrukturní stavby a bytovou výstavbu. V pozemním stavitelství připadalo 85 procent zakázek na soukromé developery.

Zamrzlá Bratislava

Co se týká infrastrukturních staveb, projekty na železnici krize zatím příliš neovlivnila. Zcela jiná je ale situace u projektů na výstavbu dálnic. Hovoří se o tom, že některé projekty budou kvůli nedostatku financí pozastaveny nebo zmrazeny.

Skanska je také developerem bytů, a to hlavně v Praze a v Bratislavě. V Praze se poptávka po bytech snížila o 50 až 60 procent. Bratislavský trh s byty v podstatě zamrzl. Za první půlrok se v Bratislavě prodalo maximálně 80 bytů, z toho 20 jich prodala Skanska.

 

Právě se děje

Další zprávy