Eden vlastníka nemění. E-Side ho nakonec neprodá

Sport Sport, Euro.cz
13. 7. 2009 17:42
Stadion v Edenu mohl být i ve vlastnictví města
Fanoušci - tři generace rodiny Sochrů ze Žižkova - před novou arénou Slavie. Starý stadion z roku 1953 byl zbourán v březnu 2004, ten nový se začal stavět na podzim roku 2006.
Fanoušci - tři generace rodiny Sochrů ze Žižkova - před novou arénou Slavie. Starý stadion z roku 1953 byl zbourán v březnu 2004, ten nový se začal stavět na podzim roku 2006. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Městská část Praha 10 majetkově do Synot Tip Arény v pražském Edenu definitivně nevstoupí.

A to i přesto, že zastupitelé Prahy 10 na konci loňského roku rozhodli, že městská část by mohla koupit 34procentní podíl ve společnosti, do které by E Side Property, vlastník slávistického stadionu, převedla nemovitý majetek arény.

„Neuvažujeme o prodeji části našeho majetku ani jeho převodu," sdělila Euro.cz marketingová ředitelka E Side Kristýna Svobodová. Současně popřela, že by v Edenu mohli v dohledné době hrát sousední Bohemians 1905.

Čtěte také: Slavia opět posiluje: Přichází Tunisan a Krajčík

Svobodová serveru Euro.cz potvrdila, že o uzavření záležitosti s případným prodejem části majetku E Side v Edenu minulý týden již informovala i radnici Prahy 10.

Městská část Praha 10 by přitom o podílnický vstup do Synot Tip Arény, jejíž výstavba přišla na miliardu korun, i nyní stále měla zájem.

„Rozhodnutí zastupitelů platí. Čekáme na případnou nabídku z E Side a jsme ochotni jednat," řekl Euro.cz mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Podle jeho slov by městská část měla o podíl v Synot Tip Aréně zájem, i kdyby se investice pohybovala v řádech stamilionů.

Oficiálním výrokem E Side tak definitivně padla možnost, kterou v roce 2006 odstartovalo memorandum o vzájemné spolupráci mezi Městskou částí Praha 10 a akciovými společnostmi SK Slavia Praha - fotbal a Bohemians 1905 v souvislosti s výstavbou dnešní Synot Tip Arény.

Eden i pro Bohemku? Žádná jednání neprobíhají

Jednou z podmínek v memorandu pro případný finanční vstup městské části do projektu bylo, že slávistický stadion bude využíván rovněž sousedním vršovickým klubem Bohemians 1905.

I tato záležitost je však v současnosti u ledu. „Nevedeme v tomto směru žádná oficiální jednání s Bohemians 1905," uvedla Svobodová pro Euro.cz. Shodné stanovisko potvrdil i mluvčí klubu SK Slavia Praha - fotbal Ondřej Zlámal.

Možnost realizace tohoto projektu, se kterým před výstavbou v Edenu počítalo a byl by pro E Side značným ekonomickým přínosem, Svobodová však ještě připouští a říká, že čekají na nabídku Bohemians 1905:

Přečtěte si také: Slavia žije čistkou. Jde o koncepci nebo pošetilost?

„Stále nás nikdo v této věci ani nekontaktoval," říká. 

Přitom stadion Bohemians 1905 ve fanoušky zbožňovaném „ďolíčku" ve Vršovicích má více problémů, než pozitiv. Nevyhovuje například normám ČMFS pro Gambrinus ligu.

Nemá vybudovaný vyhřívaný trávník, který by stál zhruba okolo 25 milionů, a tak musí požádat o výjimku pro nadcházející sezonu.

„Ekonomicky je v dlouhodobém horizontu určitě výhodnější hrát v Edenu než v ďolíčku," uvedl v květnu pro Deník Martin Frelich, předseda představenstva klubu a zástupce jeho majitele, firmy CTY group.

Jasno má i loňská analýza Družstva fanoušků Bohemians.

Mezi negativa "ďolíčku" zařadila mimo jiné to, že současný vnější vzhled stadionu vadí MČ Praha 10, dále neúměrně náročný nájem a provoz stadionu, omezenou kapacitu diváků, absenci VIP prostor či nutnou změnu územního plánu do roku 2013, protože areál není koncipován jako sportoviště.

Ve hře jsou i další záměry. V souvislosti se změnou územního plánu Prahy, jehož novou podobu by měli pražští zastupitelé schválit nejpozději do konce letošního roku, se totiž hovoří o tom, že stadion Bohemians 1905 ve Vršovicích by měl ustoupit stavbě nové budovy.

 

Právě se děje

Další zprávy