Firma podnikatele Berana chtěla miliony po Microsoftu

Vadim Fojtík, Euro.cz
7. 7. 2009 17:20
Spor Beran prohrál, znovu se však ukázal jako specialista na arbitráže
Produkty společnosti Microsoft, ilustrační snímek
Produkty společnosti Microsoft, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Veřejnosti takřka neznámá česká IT firma - DB System software (DBSS) - si vyšlápla na světového giganta, společnost Microsoft.

Za údajné škody způsobené nedodržováním smluv, DBSS zažalovala v arbitráži českou pobočku koncernu zhruba o 80 milionů korun. Neúspěšně.

Na první pohled takřka nudný obchodní spor, kterých jsou v Česku každý měsíc desítky. To by s firmou DB System software nesměl být spojen podnikatel David Beran. Ten byl ještě na přelomu století považován za úspěšného a vlivného průmyslníka a finančníka. Kontroloval významné majetkové podíly ve firmách Vítkovice holding, ŽDB či Bonatrans.

V posledních letech je ale Beran považován spíše za specialistu na arbitrážní řízení a obchodní spory. Snad jen namátkou: mnohamiliardová odškodnění za nedodržení smluv po sobě vzájemně požadují podnikatelé Beran a jeho bývalý obchodní partner Karel Komárek. O majetek se Beran soudí i s největším akcionářem společnosti Vítkovice holding Janem Světlíkem.

Nejdřív kámoši

Týdeník EURO disponuje dokumenty, které popisují další arbitráž mezi již zmíněnými společnostmi DB System software, v níž Beran figuruje jako předseda dozorčí rady, a společností Microsoft ČR. Přitom vše se původně zdálo být jako vzájemně výhodná spolupráce, která začala na přelomu let 2003 a 2004. Obdobně ale vypadaly i počátky spolupráce Berana s Komárkem, respektive se Světlíkem.

Společnost Microsoft ČR hledala před několika lety způsob a technické řešení pro své plány, jak více proniknout do českých domácnostní. Nosným bodem zmíněného projektu bylo vytvořit interaktivní televizi.

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Repro Aktuálně.cz

Nepřehlédněte:

Kdo je David Beran

  • Počátkem devadesátých let se živil jako prodejce počítačových tiskáren a kopírek. Jak sám několikrát uvedl, velice úspěšně. "Tehdy prodávalo kopírky a tiskárny jen několik málo firem v Česku a zájem byl obrovský," konstatoval Beran.
  • Prodejem elektroniky získal dostatek peněz, aby začal podnikat ve velkém. I přes několik soudních sporů o majetek patří k nejbohatším Čechům.
  • Beran se svojí partnerkou bývalou Miss ČR Terezií Dobrovolnou žije střídavě v Česku, Rakousku a USA.

A v té době přišli za vedením české pobočky Microsoftu zástupci firmy DBSS s tím, že na podobném technickém řešení již pracují. Nabídli nadnárodní firmě spolupráci na vývoji společného projektu. Vedení firmy souhlasilo a uzavřelo s firmou DB System software smlouvu o dlouhodobé spolupráci. K té ještě posléze přibyl dodatek, že pokud DBSS vytvoří fungující systém, který poběží na platformě Microsoftu, získá exkluzivitu při jeho zavádění v interaktivních televizích nejen v Česku, ale i na sousedním Slovensku.

"Poté firma dostala od Microsoftu licence k programům, které pro svoji práci potřebovala, bylo ji rovněž poskytnuto školení a technické zázemí," popsal počátky kooperace dobře informovaný zdroj.

A spolupráce pokračovala. Zástupci obou firem dokonce zajeli sbírat zkušenosti do Jižní Koreje, kde interaktivní televize fungovala. "Vedení DB System software dokonce vyjednávalo s několika korejskými výrobci o dodávkách zařízení pro příjem interaktivní televize," dodal zdroj. V Koreji však k žádné dohodě nedospěli.

Neúspěch v Telecomu

Navzdory neúspěchu korejské mise vypadal rozjezd spolupráce v Česku slibně, alespoň zatím.

V roce 2004 vypsala společnost Český Telecom (dnes Telefónica O2) tendr na systémové řešení interaktivní televize, kterou chtěla v ČR spustit. Do výběrového řízení se přihlásil Microsoft v konsorciu s DB System software. Telecom ale tendr zrušil a vypsal nový. V něm již přímo oslovil firmu Microsoft bez jejího předchozího partnera.

Což se samozřejmě nelíbilo vedení DBSS. Po společnosti Microsoft ČR požadovalo, aby využila v návrzích interaktivní televize pro Telecom její technologická řešení. "Jenže takřka souběžně s tímto požadavkem mateřský Microsoft oznámil, že uzavřel celosvětovou spolupráci s firmou Alcatel na budování projektu Microsoft TV. Rozhodnutí centrály se musela podřídit i česká dcera, tedy Microsoft ČR," dodal zdroj.

V lednu 2005 navíc při své návštěvě Česka podepsal vládce Microsoftu Bill Gates memorandum s vedením Českého Telecomu o spolupráci při rozvoji digitálního byznysu. Jenže ani podpora tehdy nejbohatšího člověka světa české pobočce Microsoftu ke kontraktu pro Telecom nepomohla.

Krátce poté, co do telekomunikační firmy přišel při privatizaci v roce 2005 nový majitel španělská Telefónica O2, byl tendr na dodávku systému pro interaktivní televizi zrušen. Španělé rozhodli, že využijí systémy, které používají doma.

Bille, zaplať

Zjednodušeně řečeno, Microsoft a DB System software od tohoto okamžiku neměly na čem společně pracovat.

Pak již vývoj nabral rychlý spád.

V roce 2006 DBSS zahájila s Microsoftem arbitráž, ve které požadovala zhruba osmdesát milionů korun jako odškodnění za porušení smlouvy o spolupráci. Navíc dle dostupných informací chystala další arbitráž, tentokrát o 1,25 miliardy korun jako odškodnění za ušlý zisk. Jenže poté, co první arbitráž Beranova firma zcela prohrála, druhé řízení se již nekonalo.

"K vlastnímu obsahu arbitrážního řízení se společnost Microsoft nebude vyjadřovat," reagovala mluvčí firmy Markéta Kuklová. Současně dodala: "Arbitrážní řízení skončilo jednoznačně ve prospěch společnosti Microsoft a návrh společnosti DB System software byl v plném rozsahu jako neopodstatněný zamítnut."

Arbitři rovněž rozhodli, že DB System software musí uhradit veškeré náklady na arbitrážní řízení a právní zastoupení žalované strany. "Tuto povinnost uloženou arbitrážním soudem však tato společnost dosud nesplnila", upozornila Kuklová.

A patrně ani nesplní. Jak vyplývá z internetové verze obchodního rejstříku, DBSS je od první poloviny letošního dubna v insolvenčním řízení. To vyhlásila pobočka krajského soudu v Pardubicích.

Jak vyplývá z údajů insolvenčního rejstříku, největším věřitelem DBSS je společnost GBI Investments CZ s více než 80 miliony korun a Solarex Investments s více než 34 miliony korun. Na seznamu věřitelů figurují rovněž společnosti Profi Credit Czech a Profi Consulting.

Dvě posledně zmíněné firmy dle informací týdeníku EURO Beran ovládá, ve společnosti Proficredit Czech je i předsedou dozorčí rady.

Navíc se spekuluje o tom, že Beran vlastnil i pražskou společnost GBI Investments, která je rovněž v likvidaci. Zde působil do října roku 2001 v představenstvu.

Reakci Berana se týdeníku EURO nepodařilo sehnat. Podnikatel nereagoval několik týdnů na SMS zprávy ani nezvedal svůj mobilní telefon. Dle některých jeho spolupracovníků je v zahraničí. Beran letos v červnu v médiích prohlásil, že se vyhýbá návratu na území České republiky, protože se obává o svoji bezpečnost. Koncem června jej protikorupční policie obvinila ze čtvrtmiliardového daňového úniku a stíhá jej jako uprchlého.

 

Právě se děje

Další zprávy