Platy manažerů ČEZ jsou na pětině evropských kolegů

István Lékó, Euro.cz
2. 6. 2009 10:01
Nejlépe placeni jsou šéfové E.onu a RWE
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně.
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Manažeři firmy ČEZ mají v průměru pětkrát nižší plat v porovnání s jejich evropskými kolegy. Vyplývá to z průzkumu serveru Euro.cz.

Průměrný roční příjem na člena představenstva u největších evropských utilit dosahuje 1,4 milionu eur za rok. Mezi jednotlivými společnostmi pak panují obrovské rozdíly.

Nejlépe v Německu

Nejlépe jsou placeni manažeři německých společností E.on a RWE, jejichž roční příjmy se v posledních letech pohybují okolo tří milionů eur. Generální ředitel koncernu RWE loni bral něco přes devět milionů eur, jeho kolega z podniku E.on pět milionů.

Na druhém konci spektra je francouzský podnik EdF, španělská Iberdrola či finská firma Fortum a úplně nejmenší příjmy mají v tomto srovnání manažeři ČEZ. Jejich platy nedosahují ani 20 procent průměru evropských utilit.

Šéf italského podniku Enel, jenž je podle tržní kapitalizace pouze dvakrát větší než ČEZ, si loni vydělal 3,2 milionu eur. Roční plat generálního ředitele ČEZ Martina Romana je o řád nižší. V českém tisku se objevilo, že bere zhruba 500 tisíc korun měsíčně a dle výroční zprávy má odměny až do výše 80 procent ročního platu.

To znamená, že Romanův loňský příjem nepřesáhl 11 milionů korun, tedy podle současného přepočtu zhruba 400 tisíc eur. Šéf firmy ČEZ tedy bere asi osmkrát méně než jeho italský kolega. Přitom skupina ČEZ byla na konci února vyhodnocena v počtu zákazníků a tržní kapitalizaci jako sedmá v celé Evropě.

Paroubkův návrh

Platy šéfů státem ovládaných společností se však i přesto u nás před předčasnými volbami staly trnem v oku sociálních demokratů. Předseda strany Jiří Paroubek nedávno pohrozil, že manažery, kteří nebudou chtít zveřejnit svoje platy, ČSSD v případě vítězství v letošních parlamentních volbách vymění.

Paroubek navrhl premiéru Janu Fischerovi, aby nová vláda prosazovala snížení platů manažerů firem se státní účastí. „V každém státním podniku v jednotlivých resortech je možné učinit okamžité rozhodnutí o snížení manažerských platů o třetinu až polovinu. Je také možné přehodnotit nadtarifní složky platu," prohlásil Paroubek.

Průzkum Euro.cz vycházel z údajů společností. Veřejně obchodovatelné firmy v Evropě mají povinnost zveřejňovat ve svých výročních zprávách údaje o odměňování svých nejvyšších manažerů. V některých případech jsou k dispozici čísla za každého manažera jednotlivě, některé společnosti zveřejňují pouze příjmy celého nejvyššího managementu kumulativně. To je i případ ČEZ.

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=15533



 

 

Právě se děje

Další zprávy