EU chce mixovat červené a bílé víno, vinaři protestují

Táňa Králová, Euro.cz
25. 5. 2009 20:00
Hrdost vinařům míchat víno nedovolí
Každý nový vzorek si zaslouží vlastní sklenku.
Každý nový vzorek si zaslouží vlastní sklenku. | Foto: Archiv Concours Mondial de Bruxelles

Brusel - Unijní byrokraté, zřejmě zlobbovaní Evropany ze severu, chtějí povolit „lidové“ rosé vzniklé jako mix bílého a červeného vína. Ovlivňování bruselských úředníků, aby legislativou protlačili nesmyslný krok zpět, určitě neprobíhalo při sklenkách nepitelných vzorků pančovaného růžáku.

Koštovala se lahodná vína, ovšem následky „ovínění“ přičinlivých byrokratů se ukazují jako dosti vážné. Mohou totiž otřást kvalitou růžového vína vyráběného v Evropě. Varuje před tím hlavně Francie, která produkuje téměř třicet procent růžových vín v Evropské unii. Ústupek Bruselu, aby se autentičnost francouzského rosé zvýraznila zvláštním značením, berou jako slabou náplast.

Proti chystané legalizaci řezání bílých a červených vín v růžová se ozvali také tuzemští vinaři. I jim jde o hodně, úspěšně se totiž chytili rostoucí popularity rosé. Věnuje se mu asi polovina vinařství z Moravy a Čech a některá nabízejí vynikající kvalitu.

Čím tedy Evropská komise ospravedlňuje nápad povolit míchání bílého a červeného? Jde jí prý o udržení konkurenceschopnosti evropského rosé na globálním trhu. Úspornější metoda à la slivka se používá v Austrálii, Jižní Africe a Kalifornii.

Boj za plážáky

„Věříme, že EU míchání nepovolí. Ani by nám národní hrdost nedovolila, abychom takový postup používali,“ brání se dalšímu z euronesmyslů Jiří Hort, jehož vinařství v Dobšicích u Znojma se specializuje na růžová vína.

A přímo věhlasná. Z letošního Le Mondial du Rosé neboli mistrovství světa růžáků v Cannes si Víno Hort přivezlo zlatou medaili za Cabernet Sauvignon 2008.

Druhé české zlato si mezi 807 růžovými víny z 24 zemí (z nich čtyři byla moravská) vybojoval s Rulandským modrým 2008 Vladimír Kašík z Císařova vinohradu v Novém Podvorově na Hodonínsku. Oceněný vinař věří, že nápad s mícháním neprojde.

„Bylo by to klamání spotřebitelů,“ tvrdí Kašík. Ve svém vinařství se řídí zásadou než dělat malé červené, raději velké růžové.

Podobně uvažují i ostatní vinaři, kterým stále větší obliba lehkých svěžích rosé, jimž ve vinařství Hort říkají plážáky, hraje do noty. „Růžové v Česku bude posilovat na úkor červených vín, která nás pálí. Tímto můžeme udělat z nouze ctnost,“ uvědomuje si Hort. Ve svém vinařství přesto nabídku rosé moc nerozšíří – už nyní totiž tvoří třicet procent z produkce.

Růžové weby

V době, kdy se bruselští byrokraté chystají zasadit ránu evropskému růžáku, běží v Česku kampaň na podporu prodeje zdejších růžových vín hrazená z veřejných prostředků prostřednictvím Vinařského fondu.

Tyto peníze by zčásti přišly vniveč, kdyby úřednický šiml z EU zařehtal. Vinařský fond pod značkou Růžové.CZ podporuje prodej a na stejnojmenném webu, růžově podbarveném, se snaží vzdělávat konzumenty.

Znalcům a milovníkům vín představuje rosé jako enologický fenomén Roseportal.cz. K historii výroby růžovek na území Česka se na něm lze dočíst, že na Moravě kdysi bývalo z vinic se smíšenou výsadbou odrůd mnoho růžových vín, někde nazývaných Moravín, lidově také ryšák.

A jak tehdy vznikala? Vlastníci malých vinohradů se smíšenou výsadbou bílých a modrých odrůd většinou neměli vlastní lisy, a proto používali obecní nebo lisovali u velkých vinařů. Mnohdy dlouho čekali, než na ně přijde řada, a mezitím se šťáva ze společně posbíraných hroznů zabarvila růžově. Tedy žádné pančování, které chce posvětit Evropská komise.

Původní verzi článku najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy