České vepřové je drahé, Číňané vozí raději maso odjinud

Táňa Králová, Euro.cz
18. 5. 2009 17:45
Čínští investoři raději vozí maso ze Španělska
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Prasečí chřipka poptávku po vepřovém mase v Česku na rozdíl od jiných zemí nijak neovlivňuje. Zdejší chovy prasat však likviduje jiná nemoc, rozšířená v chovech i na jatkách - jejich nekonkurenceschopnost na společném evropském trhu.

Především nižší efektivnost zemědělců a zpracovatelů může za to, že tuzemská produkce vepřového - nehledě na prasečí chřipku - se letos dál sníží.

Levnější i s cestou

A dokazují i příklad z trhu.  Číňané třeba přišli do Česka za levnou surovinou a teď ji raději vozí až ze Španělska. I s převozem na takovou dálku vyjde bok, kýta a plec z prasete levněji, než by je nakoupili v tuzemských masokombinátech.

Tvrdí to Jiří Vančura z čínské firmy Shanghai Maling, která od loňského podzimu vyrábí v Hrobčicích u severočeské Bíliny lančmíty určené hlavně na export. „Většina suroviny se dováží z evropských zemí. Důvod je jednoduchý: při stejné kvalitě vychází o pár procent levněji než od českých dodavatelů," vysvětluje manažer čínské společnosti.

Nyní, když nová fabrika jede asi na 20 procent kapacity, potřebuje měsíčně kolem sta tun vepřového. S tím, jak bude výrobu rozšiřovat, bude dovážet víc suroviny a prohlubovat zápornou vepřovou bilanci Česka. Číňany přitom může Agrární komora těžko obviňovat ze záměrné likvidace českých zemědělců a potravinářů, jak to svádí na nadnárodní obchodní řetězce. Postupný útlum tuzemské produkce vepřového masa je zakopaný jinde - přímo v chovech a masokombinátech.

„Na evropský trh jsme vstupovali s neefektivní výrobou. U chovatelů se sice úroveň zlepšuje, ale stále nedosahuje parametrů západní Evropy. Ještě více zaostávají zpracovatelé," poukazuje agrární ekonom Tomáš Doucha, který na potíže s konkurenceschopností tuzemského vepřového upozorňoval před vstupem Česka do EU.

„Zavírají-li se v Německu porážky, které ročně přijmou méně než 400 či 500 tisíc prasat, jak by potom u nás měly být efektivní jatky porážející sto tisíc kusů," poznamenává Petr Poskočil, ředitel české pobočky německé firmy Zimbo provozující maloobchodní síť s masem.

Hrob tuzemským chovům prasat pomáhají vykopávat masokombináty i tím, že si vozí levnější výrobní maso ze zahraničí, někdy paradoxně také z vyvážených českých prasat. „Zpracovatelé, kteří se silně orientují na dováženou surovinu, se mohou dostat do vážných problémů v době, kdy budou prasata drahá. Někteří pak zkrachují," předesílá Abrahamová. Trhu, na němž přežívá stále hodně zpracovatelů, a mnozí s chabou výkonností, by očista jen prospěla.

Maso jíme stejně

Zatímco neefektivnost české farmáře výrazně ohrožuje, dopady prasečí chřipky na tuzemský trh s vepřevým masem budou minimální. 

„Nepředpokládáme žádné neočekávané snížení spotřeby masa. Jiná situace je na světových trzích, a to zejména v USA, které jsou prasečí chřipkou silně postiženy.  Prognózuje se zde pokles poptávky po vepřovém v řádu několika procent. Cena masa na to již zareagovala mírným snížením," popsal aktuální situaci analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak

Světový trh s vepřovým poznamenala nižší spotřebou i propadem ceny ekonomická krize. „Kvůli nižším příjmům omezily domácnosti v Severní Americe a zemích západní Evropy konzumaci masa. Dá se očekávat, že v České republice nastane ve spotřebě vepřového minimálně stagnace," dodal Tomčiak.

K zákazu či omezení obchodu přistoupilo kolem 20 zemí, mezi nimi Rusko - největší odbytiště pro vepřové z Evropské unie. Vloni se na ruském trhu uplatnila téměř třetina z celkového unijního vývozu masa, výrobků z něj i prasat. Rusové si však kvůli hospodářské krizi dají raději levnější drůbeží místo vepřového, jehož spotřeba má podle odhadů letos klesnout asi o pětinu.

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=15048

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy