Česko má novinku, je tu internet přes satelit

Ondřej Hergesell, Euro.cz
21. 4. 2009 14:42
Za bezdrátové připojení si Češi připlatí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od letošního května si bude moci pořídit vysokorychlostní připojení k internetu každý Čech. Nejen domů nebo do kanceláře, ale i na chalupu na samotě u lesa či do apartmánu vysoko v horách. Na český trh totiž míří nový typ připojení - internet přes satelit. Služba s názvem Astra2Connect je nezávislá na jakékoli infrastruktuře.

Využívat ji je možné kdekoli v České republice, aniž by zákazník potřeboval pevnou linku, kabelovou přípojku nebo musel být v dosahu signálu mobilních operátorů. Nutné je jediné - mít přímou viditelnost na oblohu. Za bezdrátovou volnost si však zákazník bude muset připlatit.

Vyšší ceny si uvědomuje

Základní varianta služby s rychlostí stahování dat 256 kilobitů za sekundu přijde na 650 korun měsíčně, dvojnásobná rychlost na 950 korun a nejrychlejší tarif s dvoumegabitovým připojením je zpoplatněn 2200 korunami měsíčně. Cena samoinstalačního kompletu obsahující všechny komponenty, jejíž součástí bude i jeden měsíční paušál, by se měla pohybovat okolo patnácti tisíc korun.

Službu Astra2Connect provozuje společnost SES Astra v západní Evropě již od roku 2007, od minulého roku je dostupná navíc v Polsku (EURO 19/2008). Momentálně satelitní internet využívá ve dvanácti zemích přes 200 tisíc zákazníků. Rozjezd služby na českém trhu plánovala SES Astra již loni na podzim, protáhlo se však hledání lokálního partnera. Lucemburský satelitní operátor totiž ve všech zemích, v nichž nabízí internet přes satelit, neprodává služby napřímo, ale prostřednictvím externích partnerů, většinou firem z telekomunikační či televizní branže.

Ty se pak starají o distribuci parabol, marketing a podporu internetových služeb. V televizním byznysu si SES Astra nakonec vybrala partnera i pro Česko a Slovensko - minulý týden podepsala kontrakt se slovenskou společností Towercom. Ta již s Astrou několik let spolupracuje v oblasti digitální satelitní televize. A kromě jiného provozuje se společností TradeTec platformu Skylink, jejímž prostřednictvím chytá české televizní kanály přes satelit více než půl milionu domácností.

Ve většině evropských zemí prodává SES Astra satelitní internet prostřednictvím alespoň dvou partnerů, například v Německu to jsou čtyři firmy včetně Deutsche Telekomu. Dle informací týdeníku EURO však Towercom získal  pro Astra2Connect exkluzivitu na celý česko-slovenský trh. Firma hodlá službu prodávat v síti svých smluvních partnerů, kteří již několik let distribuují paraboly Astry pro televizní příjem.

„V České republice máme zhruba sedm set smluvních prodejců, na Slovensku tři sta prodejen. Ze začátku by komplety pro satelitní internet měla prodávat přibližně polovina z nich. Časem, s rozvojem služby, se bude distribuční síť rozšiřovat," říká Michal Šuran, marketingový manažer Towercomu.

Hůře dostupné oblasti

Slovenská firma, která je tamní obdobou Českých radiokomunikací, si uvědomuje relativně vyšší ceny za Astra2Connect. Proto nepřepokládá, že by satelitním internetem oslovila obrovské davy zájemců. „Očekáváme, že přinejmenším v začátcích prodejů se budou počty klientů pohybovat řádově ve stovkách až tisících. Nemůžeme konkurovat masovým službám. Uvědomujeme si však, že je to skvělá služba pro hůře dostupné oblasti, v nichž není možné získat vysokorychlostní internet standardní cestou," řekl Šuran týdeníku EURO.

Towercom si ještě před podpisem kontraktu nechal vypracovat průzkum trhu, jehož výsledky zatím Šuran nechce příliš konkretizovat. Typický zákazník Astra2Connect se však bude z geograficky hůře dostupných oblastí. „Majitel horské chaty, menšího hotelu či penzionu. Ze segmentu fyzických osob očekáváme zájem především u lidí, kteří chtějí být připojeni i na chalupě či víkendovém bytě a mít internet bez různých omezení a limitů," vypočítává Šuran.

Provozovatel služby, SES Astra, před časem odhadl, že zhruba desetina obyvatel Evropské unie se nemůže k rychlému internetu dostat jinak než vzduchem. „Naše současné satelitní kapacity nabízejí prostor pro minimálně milion uživatelů Astra2Connect, ale ani při vyčerpání tohoto objemu to neznamená stop pro další klienty. V případě silného zájmu jsme připraveni uvažovat, že do vesmíru vypustíme další družici podporující internetové připojení," řekl týdeníku EURO Peter Schüler, viceprezident SES Astry pro širokopásmové služby.

Čeští uživatelé služby Astra2Connect budou za satelitní internet platit formou předplacených služeb - bankovním převodem, složenkou či platbou v rámci SIPO. „Vždy ke konci předplaceného období systém klienta automaticky upozorní, podobně jako u televizního Skylinku. Využívání služby nebude vázané žádným dlouhodobým smluvním závazkem, jak je běžné u většiny konkurenčních poskytovatelů internetu. Pokud klient nebude chtít internet dále využívat, jednoduše nezaplatí na následující období. To je výhodné například pro majitele chalup, kteří na ně nejezdí během zimy," soudí Šuran.

Současné majitele satelitů Astry však nepotěší, že pro využívání služby Astra2Connect nebudou moci použít své současné paraboly, jejichž prostřednictvím přijímají z družice televizní signál. „Není bohužel technicky možné v rámci jedné paraboly přijímat televizní signál i internet. Obě služby jsou totiž provozované prostřednictvím družice umístěné ve východní šířce 23,5 stupně a prozatím nelze technologicky zajistit souběžný datový tok dvou rozdílných signálů," vysvětluje marketingový manažer Towercomu. „

Možností, jak řešit příjem v rámci jedné paraboly, je natočit příjem televizního signálu na jinou pozici Astry. To by však majitelé satelitů byli ochuzeni o české a slovenské kanály," uzavírá Šuran.

Původní verzi článku najdete ZDE


 

Právě se děje

Další zprávy