Miliardový obchod. Kellner kupuje aktiva J&T

Vadim Fojtík, Euro.cz
29. 1. 2009 15:32
Jde o obchod za miliardy
Foto: PPF

Praha - Československá investiční skupina J&T chystá zásadní reorganizaci a prodej části svého majetku skupině PPF. Do samostatného holdingu vyčlení svá energeticko-průmyslová aktiva.

V novém holdingu by J&T měla držet čtyřicetiprocentní podíl. Stejný podíl ovládne i jedna z firem ze skupiny PPF za cenu zhruba šest miliard korun.

Zbývajících dvacet procent holdingu získá dosavadní partner J&T odpovědný za korporátní investice Daniel Křetínský. Ten bude nově vzniklému uskupení šéfovat. Vedení J&T informaci serveru Euro.cz bez bližších podrobností potvrdilo.

"Nekomentujeme informace a spekulace z trhu," reagoval mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Celkový příjem J&T z transakce dosáhne dvanácti až třinácti miliard korun. Nově utvořený energeticko-průmyslový holding bude tvořit více než dvacet podniků. Konsolidovaný zisk nově vzniklého celku dosahuje zhruba čtyři miliardy korun.

J&T v sektoru energetiky spravuje majetkové účasti například u výrobců elektřiny a tepla United Energy a Plzeňská energetika, dále u distributora a dodavatele elektřiny Pražská energetika a u obchodníků s elektřinou První energetická a United Energy Trading.

Mezi podniky z energetického strojírenství, které jsou součástí skupiny J&T, patří třeba výrobce energetických kotlů SES Tlmače, holding ČKD Blansko, výrobce rozvodných zařízení a spínací techniky pro energetiku SERW či První brněnská strojírna Brno DIZ. Součástí skupiny jsou i významný výrobce autobusů SOR Libchavy a tradiční slovenský strojírenský podnik VSS.

Původní verzi článku najdete na Euro.cz

 

Právě se děje

Další zprávy