Tatraktor, nový hit z Kopřivnice? Silnější a rychlejší

Radek Pecák Radek Pecák
3. 2. 2014 14:40
Agrotahač už má dealera, výroba stroje začne ve druhém pololetí
Foto: Tatra

Kopřivnice - Silnější a rychlejší než běžný traktor má být chystaná novinka z kopřivnické automobilky Tatra. Pod oficiálním názvem Tatra Agrotahač 6x6 bude k vidění na brněnském veletrhu Techagrom na přelomu března a dubna.

Oficiální výroba vozu přezdívaného Tatraktor začne letos ve druhém pololetí.

Stroj vychází z tradiční koncepce nákladních aut značky Tatra. Má tedy centrální nosnou rouru a na ní upevněné výkyvné polonápravy, všechny vzduchově odpružené. Oproti modelu Phoenix, který byl technickým základem, má zkrácený rozvor na 304 centimetrů a navíc řiditelnou zadní nápravu až do rychlosti 40 kilometrů v hodině.

Agrotahač je homologovaný jako traktor. V porovnání s ním se však pohybuje vyšší rychlostí jak v terénu, tak i na silnici. Jeho výhodou je také menší zatěžování orné půdy. Pohání jej motor Paccar Mx s výkonem 340 kW.

Kopřivnickou automobilku od března 2013 vlastní podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Jejich akciová společnost Tatra Trucks získala podnik v dražbě kvůli nesplácení dluhů.

Hlásí se první dealeři

Na prodej Tatraktoru se bude specializovat firma P&L Biskupice, která sídlí u Luhačovic na Zlínsku. Mezi tuzemské dealery nákladních automobilů Tatra přibyla v lednu, jinak se už dvacet let specializuje na obchod se zemědělskou technikou.

Agrotahač mají nabízet také někteří další tuzemští dealeři Tatry, například Serviscentrum Vysočina.

"Ne všichni dealeři ale mají o tento produkt zájem, protože jejich zákazníci pocházejí ze zcela jiných odvětví, než je zemědělství, případně lesnictví," vysvětluje mluvčí Tatry Andrej Čírtek. 

 

Právě se děje

Další zprávy