Prodejce aut krachuje, část zákazníků nemá své vozy

Radek Pecák Radek Pecák
23. 1. 2014 13:44
Firma Auto Activity prodala zákazníkům i auta, která jí vůbec nepatřila.
Jedno z dealerství firmy Auto Activity.
Jedno z dealerství firmy Auto Activity. | Foto: Radek Pecák

Žďár nad Sázavou - Ještě v létě otevírala firma Auto Activity v Jihlavě zcela nové autosalony pro prodej vozů BMW a Ford. Nyní jsou její autosalony zavřené, desítky zaměstnanců bez práce a někteří zákazníci, kteří si u tohoto prodejce koupili auta, je nemohou používat.

Největší počet zákazníků firmy Auto Activity čeká na dodávku vozu značky Ford. Tito lidé zaplatili zálohy, ale dealer už peníze nepřevedl na účet Fordu Česká republika. "Přesto jsme se rozhodli, že zálohy už znovu od zákazníků vymáhat nebudeme a vozy jim dodáme," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Fordu ČR Martin Linhart.

Těchto zákazníků bylo na přelomu roku asi čtyřicet. "Část aut jsme již předali, část z nich je na cestě do České republiky, část v celním skladu a část ještě ve výrobě," dodal Linhart. Problém s těmito vozy se podle něho rychle podaří vyřešit.

Daslší lidé čekají na vozy Hyundai, které Auto Activity také prodávala. "Evidujeme devatenáct zákazníků tohoto dealera, kteří si sice mohli převzít své objednané a zaplacené vozy, ale nemohou s nimi jezdit, protože velké technické průkazy zadržuje banka," přidává se mluvčí českého zastoupení značky Hyundai Miloš Adámek. Vozy Hyundai firma, která má hlavní sídlo ve Žďáru nad Sázavou, prodávala ve svém autosalonu v Třebíči.

"S bankou jednáme a zákazníkům jsme zatím nabídli bezplatné zapůjčení náhradního vozu stejné nebo vyšší kategorie," dodal Adámek.

V případě značky BMW se podle mluvčí Veroniky Jakubcové jedná o deset objednaných vozů. "Nyní ale můžeme říci, že všichni zákazníci obdrží své vozy včas a za sjednaných finančních podmínek," sdělila mluvčí.

Insolvence

Auto Actvity také podle mluvčího Fordu neoprávněně prodala dalších osm vozů, které byly vystavené v showroomu a které jí nepatřily. "Ta auta byla registrovaná na značkách, ale jsou jednoznačně v majetku finanční organizace Ford Credit," vysvětluje Linhart.

"U čtyř z těchto aut jsme dospěli k názoru, že zákazníci je získali v dobré víře, a budeme se snažit najít možnost, jak by si je mohli ponechat, v druhém případě je to složitější. Tam zákazník dealerovi zaplatil za něco, co dealerovi nepatřilo, a osobně bych čekal, že majitel bude chtít svůj majetek zpět. To už je ale mimo působnost českého Fordu, zákazníci by ten problém měli řešit přímo s Auto Activity," konstatoval Linhart.

Firma s médii nekomunikuje. V prohlášení na svém webu sděluje, že "pozbyla cash flow a dostala se do stavu ekonomické nestability". 21. ledna pak na firmu podal insolvenční návrh jeden z jejích zaměstnanců, kterému na mzdě dluží více než 22 tisíc korun. O den později na sebe podala insolvenční návrh také sama firma.

Auto Activity byla poměrně významným zaměstnavatelem v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Působila v šesti městech - Žďár nad Sázavou, Blansko, Třebíč, Jihlava, Znojmo a Hodonín. Také sponzorovala prvoligový fotbalový klub v Jihlavě.

Podle Radiožurnálu nyní na výplaty z konce minulého roku čekají desítky bývalých zaměstnanců firmy, jejichž problémy už řeší úřad práce. „Nedostali jsme úplně výplatu za prosinec a za listopad. Do problémů se dostali samozřejmě všichni, protože to nikdo nečekal, lidi mají závazky, rodinu, hypotéky,“ popsala pod příslibem anonymity situaci v Radiožutnálu jedna z bývalých zaměstnankyň firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy