Dálniční známky v Německu budou i týdenní či měsíční

ČTK ČTK
5. 1. 2014 17:38
Slevu dostanou auta s menším obsahem motoru a vstřícná k životnímu prostředí.
Dálnice A8 u rakousko-německých hranic.
Dálnice A8 u rakousko-německých hranic. | Foto: Reuters

Berlín - Chystané zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta nabídne vedle celoroční asi i týdenní a měsíční známku. Podle magazínu Der Spiegel to předpokládá nový německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Kromě toho chce zavést slevu pro auta s menším obsahem motoru a také pro auta, která jsou vstřícná k životnímu prostředí.

Možnost zaplatit mýtné i na kratší dobu, než je jeden rok, požaduje Evropská unie. Chce zabránit tomu, aby byli zahraniční řidiči znevýhodňováni, připomněla agentura DPA.

Zavedení mýtného si za svou prioritu stanovili bavorští křesťanští socialisté (CSU), kteří chtějí, aby na německé autostrády přispívali i řidiči ze zahraničí. Mýto se ale nemá nijak finančně dotknout majitelů aut registrovaných v Německu, což bude podle kritiků odporovat unijnímu právu, které diskriminaci na základě cizí státní příslušnosti zakazuje.

Dobrindt předpokládá, že roční dálniční známka by v Německu mohla stát zhruba 100 eur (2750 korun) a že německým řidičům by se kompenzovala snížením například daně z osobního vozidla.

To ale zřejmě bude v mnoha případech komplikované, protože mnozí řidiči nových moderních vozů platí na dani méně než zmíněných 100 eur. Například daň za vůz Volkswagen Polo v nejnižší motorové variantě stojí podle Der Spiegelu asi 60 eur. Tento problém by tak Dobrindt mohl vyřešit zamýšleným plánem, který kombinuje snížení daně z motorového vozidla a slevu na mýtném.

Otázkou jsou také elektromobily, jejichž vlastníci v současné době daň za auto neplatí. Plánuje se, že taková auta by byla zcela osvobozena i od dálničních poplatků.

Příslušný zákon chce Dobrindt předložit už letos. Z CSU se nicméně ozývají hlasy, že řidiči osobních aut na německých dálnicích kvůli právním i praktickým problémům začnou platit nejdříve v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy