Dálniční známka v Německu bude 2x dražší než v Česku

ČTK ČTK
22. 12. 2013 16:40
První konkrétní návrh: za ježdění po německých dálnicích 100 eur ročně.
Dálnice A8 u rakousko-německých hranic.
Dálnice A8 u rakousko-německých hranic. | Foto: Reuters

Berlín/Praha - V Německu se objevil první konkrétní návrh, kolik by měli řidiči včetně českých platit za jízdu po tamních dálnicích. První dálniční známka v historii Německa bude nejspíš stát kolem 100 eur, tedy 2700 korun. Bude tedy téměř dvakrát dražší než v Česku.

Zda se budou prodávat známky i na kratší dobu a kolik by případně stály, zatím není jasné. Podle ceny za roční známku by ale mělo jít přibližně o dvojnásobek českých cen.

V České republice nyní stojí roční známka 1500 korun, měsíční 440 korun a desetidenní 310 korun.

Zdroj na miliardy eur

Změnu navrhuje nový německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Právě jeho strana, bavorská CSU, záměr zavedení mýta pro všechny osobní automobily, domácí i zahraniční, prosadila do koaliční smlouvy nové německé vlády.

"Může to ale být i trochu víc, nebo trochu méně," řekl Dobrindt k ceně známky nedělníku Bild am Sonntag. "Nálepka je osvědčený a jednoduchý systém a s nízkými náklady na byrokracii," řekl Dobrindt, který věří, že opatření do státní kasy přinese miliardy eur.

Návrh příslušného zákona hodlá ministr předložit už příští rok a do praxe by měl být uveden v roce 2015. Domácím motoristům by přitom měly být nové platby za užívání dálnic kompenzovány formou snížení daně z automobilu, zatím ale není vyřešeno, do jaké míry.

 

Právě se děje

Další zprávy