Z Prahy do Bratislavy znovu letadlem. Lepší než vlak?

Kateřina Vokurková Petr Kučera Kateřina Vokurková, Petr Kučera
11. 12. 2013 7:17
ČSA obnovují historicky první trasu Československých státních aerolinií.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Možností, jak se rychle a pohodlně dostat do Bratislavy, od středy 11. prosince přibude. České aerolinie totiž po dvouleté přestávce obnovují pravidelnou linku mezi českou a slovenskou metropolí.

Právě tato linka byla historicky první, na níž tehdejší Československé státní aerolinie v listopadu 1923 zahájily provoz. Ukončily jej na začátku srpna 2011 především z ekonomických důvodů. Počet cestujících na této lince byl velmi nízký.

ČSA zároveň nabídnou linku mezi Bratislavou a Košicemi. Na obou linkách budou vypravovat dva zpáteční lety každé pondělí, středu a pátek. Od letní sezony 2014 pak nabídku rozšíří na dva spoje denně kromě soboty.

„Slovensko je pro nás tradiční a přirozený trh, na kterém bychom chtěli být aktivnější. Máme za sebou tříletý restrukturalizační plán. Za tuto dobu se proměnily jak poptávka, tak i samotný trh letecké dopravy na Slovensku. V současnosti můžeme cestujícím nabídnout produkty, které na trhu chybí, ale zvyšuje se po nich poptávka. To je hlavní důvod otevření nových spojení," říká Jozef Sinčák, výkonný ředitel Českých aerolinií pro Obchod a marketing.

Firma spoléhá také na očekávané komplikace při pokračující rekonstrukci české dálnice D1. Jako možné klienty zmiňuje například manažery jihokorejských společností působících na Slovensku, jimž z Prahy nabízí navazující spoje do Soulu i řady evropských měst.

Rychlejší, ale dražší

Samotný let potrvá hodinu, přičemž doporučená doba příchodu na letiště je hodinu před odletem. Připočteme-li zhruba půl hodiny cesty na ruzyňské letiště a stejný čas na cestu do centra Bratislavy, vychází celková doba na přibližně tři hodiny.

Vlaky Českých drah i autobusy Student Agency nebo EuroLines urazí stejnou cestu z centra Prahy do centra Bratislavy za zhruba čtyři a čtvrt hodiny.

Za rychlejší letecké spojení si ale zájemci pochopitelně připlatí. Zpáteční letenka vyjde se všemi poplatky na 1990 korun, nepočítaje dopravu na letiště. Jednosměrná jízdenka na vlak vyjde na 400 až 500 korun, jedna cesta autobusem na přibližně 300 korun.

„V odbavení na nové lety z Prahy do Bratislavy není žádná odlišnost od spojů Českých aerolinií do jiných destinací v Evropské unii. Na lety z ruzyňského Terminálu 2 se lze odbavit s předstihem už třicet hodin před odletem prostřednictvím webové stránky ČSA nebo mobilního telefonu. Pokud cestující nevyužijí ani jednu z online možností check-inu, mohou se pak odbavit sami na samoobslužních kioscích nebo na odbavovací přepážce," říká mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Pití a krekry zdarma

Mezi Prahou a Bratislavou budou létat turbovrtulová letadla typu ATR 42 nebo ATR 72 s kapacitou 48 míst.

„Na palubě poskytneme bezplatné občerstvení, které nabízíme i na jiných krátkých evropských linkách do hodiny letu. Cestující budou mít možnost vybrat si z plného sortimentu nápojů, tedy z džusů, Coca-coly, sycené nebo nesycené minerálky a vody, alkoholického i nealkoholického piva Budvar, moravských vín, samozřejmostí jsou teplé nápoje jako káva a čaj. K tomu budou České aerolinie podávat slané krekry," upřesňuje Šabík.

Noviny, časopisy a teplý nápoj zdarma nicméně dostávají cestující například i v autobuse Student Agency, kde mají k dispozici i wifi, elektrickou zásuvku a dotykovou obrazovku s nabídkou zábavy.

Podívejte se, jak létají milionáři:

 

Právě se děje

Další zprávy