Lepší SPZ pro luxusní auta? Byznys úředníků, říká firma

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
5. 12. 2013 13:10
Analýza společnosti EY se zaměřila na přidělování registračních značek.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Legální možnost vybrat si státní poznávací značku za příplatek dostanou zájemci až od roku 2015. Nová analýza však ukazuje, že se tak - zřejmě za úplatu - děje už nyní.

Snadno zapamatovatelné značky jsou přitom rozšířenější u majitelů luxusních aut, největší podíl připadá na majitele mercedesů. Nejfrekventovanějším posledním čtyřčíslím jsou pak čtyři jedničky.

To jsou výsledky forenzní analýzy, kterou provedla společnost EY na základě dat Centrálního registru vozidel, České kanceláře pojistitelů a Českého statistického úřadu.

"Téměř každé druhé auto v Praze s prémiovou registrační značkou patří mezi luxusní značky," říká výkonný ředitel oddělení investigativních služeb a řešení sporů EY Tomáš Kafka. Za prémiovou SPZ jsou považována čtyřčíslí složená buď ze stejných číslic, nebo takzvaná postupka či symbolická čísla.

Prémiové značky proto společnost hledala výhradně mezi luxusními vozy. V dostupných databázích nalezla asi 7,5 tisíce luxusních aut se snadno zapamatovatelnou "SPZ".

Pravděpodobnost, že by byly tyto značky vybrány náhodně, je podle Kafky šestnáct ku deseti tisícům. "To nemůže být náhoda, ale nějaký systém nebo byznys," obává se Kafka.

Agent 007

Luxusní značky aut tvoří jen šest procent všech registrovaných vozů v Česku. Mezi vozy s prémiovou SPZ však podíl luxusních značek dosahuje 28 procent. "U takzvaných superprémiových SPZ, tedy značek s pěti stejnými číslicemi v řadě, je to dokonce 33 procent," upřesňuje Kafka.

Snadno zapamatovatelnou značku volí nejčastěji majitelé vozů Mercedes. Následují další německé značky BMW a Audi. Všechny tři se pak na celkovém počtu luxusních vozů s prémiovou značkou podílejí 81,2 procenty.

Vůbec nejčastěji volí majitelé luxusních vozů prémiové SPZ ve tvaru 1111 nebo 7777.

Analýza potvrdila, že s některými vozy je spjata určitá symbolika. Proto má například 57 procent všech vozů Aston Martin s prémiovou značkou na posledním čtyřčíslí 0070. Nejoblíbenější kombinací majitelů vozů Ferrari je pak 0001. U Lamborghini je to zase 9999.

"U některých značek se prémiová SPZ považuje za standard. Například majitelé vozů Gordon získávají prémiovou SPZ dvaasedmdesátkrát častěji, než je průměr u majitelů všech značek aut. Prémiové značky lze ale nalézt i u značek, kde by to nikdo nečekal. Příkladem může být trabant," říká Kafka.

Nejen v Praze

V Praze je registrováno 14 procent všech automobilů. Až 48 procent aut, která mají v hlavním městě prémiovou SPZ, přitom připadá na luxusní vozy.

Výrazný podíl luxusních vozů s prémiovou SPZ ale vykazují například i Jihomoravský, Karlovarský nebo Moravskoslezský kraj, kde se podíl luxusních aut s prémiovou značkou pohybuje okolo 30 procent.

Analýza společnosti EY probíhala na základě dostupných údajů o počtu registrovaných aut Centrálního registru vozidel na území ČR od roku 2001, dále z dat České kanceláře pojistitelů o pojištěných vozidlech k 1. červenci 2013 a z údajů ČSÚ k 31. prosinci 2011.

Za luxusní značky byly společností EY považovány značky Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Lamborghini, Jaguar, Hummer, Land Rover, Infiniti, Dodge, Ferrari, Maserati, Aston Martin, Bentley, Rolls-Royce, Lexus, JEEP a další kusové značky, jako je Gordon, Maybach nebo Wiesmann.

Jako prémiové SPZ firma v analýze označila kombinace čísel 0000, 1111, 2222, 3333, 4444, 5555, 6666, 7777, 8888, 9999, 1234, 0001, 0007, 0070, 6969 a 0069.

V databázi jsou chyby

Přestože se analýza zabývala hlavně zjišťováním, jak často můžeme na ulici potkat luxusní auto s prémiovou značkou, odhalila i další skutečnosti.

„Přišli jsme na to, že data jsou v Centrálním registru vozidel i v databázi České kanceláře pojistitelů často zadávána chybně a nekonzistentně," říká Kafka.

Analyzovaná data obsahovala velké množství překlepů nebo chybně zadaných údajů. Pro zajímavost - tovární značkou s nejvíce druhy překlepů v registrech je Hyundai. „Pro ni jsme nalezli asi deset různých variant: Hundai, Hyndayi, Hyudai…," uvádí příklady.

Podle něj tato zjištění zjevně souvisí s neexistující kontrolou konzistentnosti a správnosti dat v těchto databázích.

 

Právě se děje

Další zprávy