České dráhy zdraží. Kdo dá 20 tisíc, může jezdit pořád

Petr Kučera Petr Kučera
15. 11. 2013 15:20
Podnik zveřejnil přesnou výši už dříve ohlášeného zdražení, upřesnil i další změny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České dráhy zveřejnily přesné ceny jízdného pro nový jízdní řád, který začne platit 15. prosince. Společnost už na konci září oznámila, že zdraží o dvě procenta a zavede některé další tarifní novinky. Konkrétní podrobnosti však podnik oznámil až nyní, kdy současně zahájil předprodej jízdenek na období po 15. prosinci.

"Zohledníme inflaci, letošní změnu daně z přidané hodnoty a zdražování vstupů," říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Do mezinárodního jízdného se navíc promítnou úpravy tarifu zahraničních železnic. Například Deutsche Bahn oznámily zdražení v dálkové dopravě o 2,5 procenta.

Dráhy také poprvé zveřejnily cenu nové "celosíťové jízdenky", která jejímu majiteli umožní neomezený počet jízd ve druhé vozové třídě v jakémkoliv spoji Českých drah. Pro zájemce však bude zřejmě zklamáním. Roční předplatné přijde na 19 990 korun, což je jen o tři tisíce méně než dosavadní In-karta za 22 990 korun, která přitom platila i pro první třídu.

Podnik dodává, že zvýhodní pravidelné dojíždění do práce a do škol. Současně mění pravidla pro skupinové jízdenky nebo ceny za přepravu zavazadel a psů.

Průměrné zdražení o dvě procenta

"Základní tarif ve vnitrostátní i mezinárodní přepravě vzroste o meziroční inflaci, tedy zhruba o dvě procenta," říká Šťáhlavský.

Například základní jízdné mezi Prahou a Ústím nad Labem zdraží o dvě koruny na 149 korun, mezi Plzní a Českými Budějovicemi o tři koruny na 189 korun. Zhruba o korunu až dvě zdraží i cesta do Prahy z Kolína, Benešova, Berouna či Kladna, stejně jako například cesta do Brna z Tišnova či Břeclavi.

Základní jízdné z Prahy do Ostravy zdraží o devět korun na 481 korun, podobně jako na řadě jiných spojení mezi velkými městy jde ale jen o "teoretickou" ceníkovou cenu. I cestující bez slevové In-karty totiž může využít takzvanou Akční jízdenku - její cena se od 15. prosince nezmění, zůstane na 295 korunách.

Nemění se ani ceny Akčních jízdenek například mezi Prahou a Brnem (210 korun beze slev), Prahou a Českými Budějovicemi (165 korun), Prahou a Pardubicemi (140 korun), Prahou a Plzní (100 korun) nebo Prahou a Hradcem Králové (100 korun).

Větší sleva na dražší In-kartu

České dráhy nově nabídnou aplikaci IN 100 % platnou pouze ve 2. třídě. Tato roční síťová jízdenka bude stát 19 990 korun, lze si k ní dokoupit rozšíření pro první třídu.

Podnik zvýhodní pravidelné dojíždění do práce a do škol. Zvýší slevy pro držitele aplikace IN 50 %, kteří cestují na traťové jízdenky, a to z dosavadních 25 na 50 procent, což bude odpovídat i názvu této In-karty.

Nově bude možná kombinace jakékoliv platné zákaznické aplikace s potvrzeným žákovským průkazem. Cestující tak budou mít nárok na slevu 25 % ze zvláštního jízdného pro žáky, ovšem pouze pro trasu potvrzenou v žákovském průkaze. Při cestování po jiných tratích získá držitel slevu podle zakoupené zákaznické aplikace.

Určitou kompenzací nových slev je ale zdražení samotných In-karet, které si zájemce o slevu nejdříve musí koupit. Tříletá aplikace IN 25 % pro mladé zdraží z 330 na 490 korun, jednoroční IN 50 % zdraží z 1330 na 1490 korun. „Výše cen aplikací pro mládež se neměnila od roku 2006 i přes nárůst DPH z pěti na 15 procent a inflaci v mezidobí," dodává však k tomu Šťáhlavský.

Cena Kilometrické banky ČD, která je vzhledem k rostoucí nabídce Akčních jízdenek výrazně méně výhodná než v minulosti, stoupne o sto korun na 2200 korun.

Zavazadla a psi: Záleží na počtu kilometrů

Od 15. prosince se mění také konstrukce cen za přepravu zavazadel a psů. Zatímco dosud se tyto doklady prodávaly ve variantě pro jeden vlak nebo jeden den, nově má cena záviset na počtu projetých kilometrů.

"Pro stanovení cen bude použit pásmový ceník s rastrem 50 kilometrů, minimální ceny budou stanoveny ve výši současných cen přepravného pro cestu jedním vlakem," říká Šťáhlavský.

Víkendové a skupinové jízdenky

Zdraží také Víkendové síťové jízdenky. Její celostátní verze zdraží o 50 korun na 650 korun, regionální verze o 25 korun. Ceny Celodenních jízdenek se nemění.

Mění se i konstrukce ceny Skupinové jízdenky. První cestující ve skupině zaplatí základní jízdné, druhý cestující bude mít slevu 25 procent a třetí až třicátý cestující získá nárok na slevu 50 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy