Nový strašák cestovek. Po Egyptu hrozí konec v Turecku

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 8. 2013 7:26
České cestovní kanceláře doufají, že se situace v Sýrii nevyhrotí.
Syrské utečenecké tábory na turecké straně hranice.
Syrské utečenecké tábory na turecké straně hranice. | Foto: Reuters

Praha - Krátce po předčasném ukončení turistické sezóny v Egyptě hrozí cestovním kancelářím a jejich klientům další komplikace. Do zvažovaného vojenského úderu na Sýrii se totiž může zapojit Turecko, oblíbený cíl i pro české turisty. Právě Turecko se přitom stalo častou náhradou za Egypt.

Zástupci tuzemských cestovních kanceláří v pondělí odpoledne tvrdili, že žádné bezprostřední riziko v oblíbené dovolenkové destinaci zatím nehrozí a nikdo zájezdy neruší. Dodávají však, že na případný zvrat jsou připraveni ihned zareagovat.

Jasno má zatím mediální zástupce Čedoku Tomáš Brejcha. "Žádná vojenská akce na území Turecka či Kypru se nechystá. Otázky jsou tedy předčasné," říká. Dodává ale, že Čedok "situaci monitoruje" a případnou krizovou situaci je připraven hned řešit.

Přes tisíc klientů má nyní v Turecku společnost Firo Tour. "Pokud by tamní cestovní ruch zasáhla válka v Sýrii, zvážili bychom pozastavení letů a v případě potřeby řešili i předčasný návrat klientů," říká mluvčí Pavlína Pešová

Obdobný počet lidí má v Turecku i Cestovní kancelář Alexandria. "Pokud by k tomu přeci jen došlo, což nepředpokládáme, odhaduji, že by turisté v ještě větší míře zamířili do Bulharska a Řecka," očekává mluvčí Petr Šatný.

Zatím je v zemi klid

Pokud se USA, Velká Británie a Francie rozhodnou pro vojenský zásah v Sýrii, mohl by začít již v následujících dnech. Turecký ministr zahraničí Ismed Davutoglu přitom prohlásil, že se jeho země stane součástí koalice proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada.

Podle tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové nyní cestovní kanceláře čekají na vyjádření českého ministerstva zahraničních věcí. "V tak vážných situacích, jako je válečný konflikt, je nutné respektovat aktuální doporučení ministerstva, které posuzuje možné ohrožení bezpečnosti českých turistů," vysvětluje.

Podle dosavadních vyjádření ministerstva ale českým občanům, kteří pobývají v turistických letoviscích na jihu země - tedy v oblastech Antalya a Alanya, zatím bezpečnostní riziko nehrozí. "Situace v této části země je klidná a stabilní," uvádí Petříčková.

První náhradou je Řecko

Mluvčí Exim Tours Stanislav Zima si zatím nemyslí, že by vývoj v Sýrii mohl mít vliv na cestovní ruch v Turecku nebo na nedalekém Kypru. Žádný plán pro případ, že by v těchto destinacích začalo být nebezpečno, zatím tato cestovní kancelář nemá, ani nijak neomezuje plánované odlety.

"Na krizové situace dokážeme velmi rychle reagovat, což jsme myslím prokázali v květnu 2011 při výbuchu islandské sopky nebo minulý týden, kdy jsme bez ohledu na náklady dokázali stáhnout zhruba tři tisíce klientů za šest dnů z Egypta," zdůrazňuje Zima.

Pokud by se situace vyhrotila podobně jako v Egyptě, poslala by Exim Tours turisty místo do Turecka do Řecka, Tuniska, Španělska nebo Bulharska.

Peštová z Firo Tour připouští, že určitou alternativou by bylo Řecko. "Nelze však vůbec počítat s tím, že by tam mohli vyjet všichni tito turisti. Řecké destinace jsou už nyní po omezení cest do Egypta plné, kapacita většiny hotelů je z velké části do konce letní sezóny vyprodaná," upozorňuje.

"V září můžeme jako další alternativu nabídnout Itálii, Španělsko, Portugalsko. V říjnu už ale žádná z těchto zemí nemá tak teplé klima a moře jako právě Turecko," dodává Peštová s tím, že stejné služby navíc v evropských destinacích vyjdou zpravidla i dráž.

Náhrada za Egypt

Právě Turecko se stalo jednou z hlavních destinací, kam cestovní kanceláře v uplynulých týdnech posílaly turisty, kteří si původně koupili dovolenou v Egyptě. Mimo jiné také proto, že zde ještě byla volná místa.

"Klienti nejčastěji jako alternativu zatím volili Tunisko nebo Tureckou riviéru. Není to jen otázka preferencí dané země, ale i aktuálně volných míst v nejbližších odletech," upřesňuje Peštová z Firo Tour.

Podle počtu Čechů, kteří jej navštívili s cestovní kanceláří v roce 2012, patří Turecko na sedmé místo nejčastějších cílů. Celkem se tam vydalo 202 tisíc tuzemských turistů, což bylo meziročně o 18 procent více.

 

Právě se děje

Další zprávy