Doba na přenesení čísla mezi operátory se zkrátí na dny

ČTK ČTK
28. 6. 2013 10:06
Za jediný rok se mezi operátory přeneslo 350 000 telefonních čísel
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Celková doba pro přenesení mobilního čísla mezi operátory se od září zkrátí z dosavadních 21 na čtyři dny. Firmy se dohodly na sjednocení technologického postupu. Oznámila to Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Zkrácení procesu operátorům mobilních i pevných sítí nařídil Český telekomunikační úřad.

"Aby vše proběhlo bezchybně a včas z pohledu zákazníka, který o přenos čísla požádá, je nezbytně nutné, aby každý poskytovatel mobilních služeb postupoval podle jasně stanovených pravidel," uvedla prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Michaela Renčínová.

Pravidla musí podle Renčínové platit pro všechny současné, ale také pro všechny nové poskytovatele mobilních služeb. "Jde o souhru tří stran, zákazník - operátor - operátor, přičemž technická náročnost leží právě mezi dvěma operátory. Nelze připustit, aby jeden operátor byl procesu schopný, druhý ne a ve výsledku by to odnesl koncový zákazník," dodala.

Závazná pravidla by operátoři v rámci asociace měli schválit během několika dnů.

Od zavedení přenositelnosti telefonního čísla v mobilních sítích v roce 2006 přenesli účastníci 1,5 milionu čísel. Za loňský rok to pak bylo 350 000 čísel.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké mobilní operátory si vybrat?

 

 

Právě se děje

Další zprávy