Cesta na jih je rychlejší. Na dálnici D3 přibylo 25 km

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
28. 6. 2013 9:40
Do konce roku se Ředitelství silnic a dálnic chystá ještě otevřít úsek silnice R7
Červeně vyznačený úsek se brzy otevře.
Červeně vyznačený úsek se brzy otevře. | Foto: ŘSD

Tábor - Od dnešního rána mohou řidiči využívat nový, pětadvacetikilometrový úsek dálnice D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí.

Tu zprávu nepochybně přivítali všichni, kteří jedou na prázdniny do jižních Čech nebo třeba na dovolenou do Rakouska nebo dál na jih.

"Já to řeknu jednou větou: Vítej D3 v Plané nad Lužnicí! Zásadní změna," uvedl starosta města Jiří Šimánek. Předpokládá, že půlka, možná i více z 24 000 aut, které městem běžně projely, teď pojede po D3. "To znamená, že lidi v Plané začnou normálně žít," dodal.

Celková mapa jihočeské části dálnice D3.
Celková mapa jihočeské části dálnice D3. | Foto: ŘSD

Právě v Plané nad Lužnicí a Soběslavi se na začátku a konci každého víkendu tvořily dlouhé, pomalu popojíždějící kolony aut.

Stavba, rozdělená do dvou úseků Tábor - Soběslav a Soběslav - Veselí nad Lužnicí, přijde na 10,5 miliardy korun bez DPH. Stavět se zde začalo na jaře 2009.

Jak už dříve slíbil ministr dopravy, až do konce roku nebude úsek zpoplatněný, osobní auta tedy zatím nemusí mít dálniční známku.

První úsek (Chotoviny-Čekanice severně od Tábora) je v provozu od října 2004. Dálnice D3 se zatím staví pouze na jihočeském úseku. Ve středních Čechách zatím nebylo ještě ani definitivně rozhodnuto o přesném umístění trasy.

Podobně velký kus dálnice se v Česku otevíral naposledy na začátku desetiletí, kdy se dokončila část D1 u Hulína.

Letos mají do sítě dálnic a rychlostních komunikací v České republice přibýt ještě kilometry na komunikaci R7. Jde o zhruba patnáctikilometrový úsek u Chomutova. "Dokončen by měl být pravděpodobně v prosinci," sdělila na dotaz online deníku Aktuálně.cz mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Na několika úsecích této komunikace bude však kvůli prudkým zatáčkám podstatně snížena rychlost z obvyklých 130. Zřejmě až na pouhých 70.     

Obří rekonstrukce D1 začíná. Velký přehled, co vás čeká:

Podívejte se, jak se na dálnici D1 boural most:

 

Právě se děje

Další zprávy