Benzina chystá další expresní pumpy. Láká na nižší cenu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
11. 6. 2013 16:00
Do roku 2017 má přibýt až padesát čerpacích stanic se samoobslužným placením
Foto: Benzina

Praha - Přestože je tuzemská sít čerpacích stanic nejhustější ve střední Evropě, společnost Benzina plánuje další růst své sítě. V následujících letech se chce zaměřit zejména na rozšiřování počtu samoobslužných čerpacích stanic. Tedy těch, kde si řidič nejen sám natankuje, ale také sám zaplatí prostřednictvím automatu.

Plány další expanze tradiční české značky v úterý představil místopředseda představenstva mateřské skupiny Unipetrol Piotr Wielowieyski.

Benzina nyní na tuzemském trhu drží čtrnáctiprocentní podíl, díky investicím do rozšíření sítě čerpacích stanic jej chce zvýšit na pětinu trhu.

„Do roku 2017 bychom chtěli provozovat až padesát bezobslužných stanic Epress24," upřesňuje Wielowieyski. V současné době jsou zatím motoristům k dispozici jen dvě. Ještě letos má jejich počet stoupnout na šest.

„Chceme tím cílit na lidi, kteří jsou citliví na cenu a chtějí ušetřit," dodává Wielowieyski. Díky nižším nákladům na provoz si totiž Benzina může dovolit nabídnout zákazníkům nižší ceny než u běžných čerpacích stanic. Řádově má jít o koruny za litr.

Společnost současně plánuje rozšířit i počet svých "běžných" čerpacích stanic. V následujících pěti letech má k nynějším 337 přibýt zhruba patnáct dalších.

Rozšíření sítě čerpacích stanic ve zmíněném horizontu předpokládá roční průměrné investice okolo 0,3 miliardy korun.

„Také bychom rádi zvedli výtoč na jednotlivých benzinkách, a to o téměř třetinu," nastiňuje další součást růstové strategie Wielowieyski. Firma plánuje také zkvalitnit a rozšířit nabídku služeb ve svých obchodech.

Cílem do roku 2017 je zvýšit tržby tohoto segmentu o 35 procent. Roční výše provozního zisku benzinek by měla vzrůst v průměru o 0,4 miliardy korun na jednu miliardu.

Rozšířením počtu stanic i výtoče chce firma zvrátit trend uplynulých let, kdy maloobchodní trh ročně klesal v průměru o tři a půl procenta. Mezi lety 2008 a 2012 se prodejní objemy Benziny snížily o 13 procent na 13,5 milionu tun pohonných hmot.

 

Právě se děje

Další zprávy