Dráhy zruší příplatek za místenku. Možná napořád

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
7. 6. 2013 17:52
Cestující nebudou muset připlácet za místenku mezi Prahou a Ostravou od půlky června

Praha - České dráhy pokračují v konkurenčním boji. Poprvé v historii vlaků SuperCity Pendolino na trase mezi Prahou a Ostravou zruší poplatek za povinnou místenku. Pro cestující to bude znamenat úsporu až dvou set korun. Informoval o tom online deník iDnes.cz.

Dráhy tuto novinku doposud oficiálně nepředstavily, podle informací iDnes.cz budou mít ale cestující možnost rezervace bezplatných místenek od 15. června a poté celé léto. Deník nevylučuje ani to, že by se příplatek za místo zrušil nastálo. „Podmínkou místenky zdarma je nákup přes e-shop," upozorňuje iDnes.cz.

Nabídka bezplatné místenky se prý týká i "lázeňského" víkendového spoje do Františkových Lázní.

Bezplatné místenky jsou již samozřejmostí ve všech vlacích drah při nákupu přes internet, dráhy dlouho odmítaly jakékoliv úvahy o tom, že by zpoplatněnou místenku v pendolinu zrušily.

Obsazenost pendolin i po zlevnění způsobeném nástupem konkurence klesla, rezervační systémy drah ukazují, že před odjezdem ve vlaku často jede jen kolem padesáti lidí.

Například na páteční spoj tři čtvrtě hodiny před odjezdem prodaly dráhy podle zjištění iDnes.cz jen 61 míst, zatímco vlak RegioJetu byl vyprodán. Výrazně zaplněnější byl také Leo Express.

Zlevnění pendolin může přinést odliv cestujících konkurenčním dopravcům, ale i jiným vlakům Českých drah - pendolina teď budou stát stejně jako například expresy nebo vlaky EC/IC. Kromě rychlejší doby jízdy přitom mají všechna pendolina například i wi-fi připojení.

Dráhy přes léto mírně omezí počet spojů obsluhovaných pendoliny, stejné opatření kvůli slabší poptávce udělaly už loni. Už v minulosti nabídly dráhy do pendolina místenky zdarma, šlo ale jen o vlaky do Brna nebo Děčína, kde už tyto jednotky nejezdí.

Národní dopravce na provozu pendolin stále prodělává, především kvůli vysoké pořizovací ceně a odpisům. Úvěr na jejich pořízení mají dráhy splatit příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy