Zaplatí Jančura za predátorské chování? Soud teď stojí

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 6. 2013 12:20
Milionovou částku, kterou žádá konkurence, považuje podnikatel za nesmyslnou
Foto: Ondřej Besperát

Praha, Brno - Zásadní spor ohledně způsobu, jakým skupina Student Agency ovládla tuzemský trh s autobusovou dopravou, se dočasně zastavil. Krajský soud v Brně se totiž rozhodl počkat na definitivní rozhodnutí v jiném, ale souvisejícím případu řešeném u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Krajský soud v Brně řeší žalobu od konkurenční společnosti Asiana. Její majitel Alexej Litvin požaduje po Student Agency 21 milionů korun jako náhradu za škodu, kterou údajně protizákonně utrpěl v boji se žlutými autobusy podnikatele Radima Jančury.

"Řízení v současné době neprobíhá, čeká se na právní moc rozhodnutí Nejvyššího správního soudu," říká mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková. Zhruba do konce letošního září by mělo být známé, zda Student Agency musí zaplatit pětimilionovou pokutu, kterou jí udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Predátorské ceny?

Asiana a Student Agency ostře bojovaly na trhu prodeje letenek (Jančurovi se nelíbil slogan "Jednička na trhu letenek", který používal portál Letuška.cz společnosti Asiana). Když Litvinova firma neustoupila, začala jí Student Agency v roce 2007 konkurovat levnými cenami na autobusové lince z Prahy do Karlových Varů.

Asiana pro změnu v roce 2007 vstoupila na autobusovou linku mezi Prahou a Brnem, kde od roku 2004 působila Student Agency. "Podle našich výpočtů  i vyhodnocení expertů na dopravu byl na této trase prostor pro dalšího dopravce," vysvětluje ředitel Asiany Alexej Litvin.

Aby Asiana uspěla, nabídla lidem levné jízdenky za 50 korun. Student Agency následně zlevnila kreditové jízdenky na úroveň Asiany, zároveň zvýšila počet spojů.

Cenovou a marketingovou válku Asiana prohrála. V prosinci 2009 oznámila, že s autobusovou dopravou končí. "Došli jsme k závěru, že v atmosféře, jaká byla na tomto trhu, se nám nevyplatí," říká Litvin.

Majitel Asiany si stěžoval u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten mu dal za pravdu a v únoru 2011 uložil Jančurově společnosti pětimilionovou pokutu.

V prosinci 2011 pak Asiana zažalovala firmu Student Agency o 21 milionů jako náhradu za škodu, kterou prý na trase Praha - Brno utrpěla v důsledku zneužití dominantního postavení.

Soud: Jančura neměl dominantní pozici

To si ovšem Radim Jančura nenechal líbit a verdikt antimonopolního úřadu označil za nesmyslný.

"Student Agency použila naprosto běžný nástroj - akční cenu pro určitou skupinu zákazníků," uvedl tehdy Jančura. Připomíná, že České dráhy v tom samém období nabízely zvýhodněné jízdné do Brna za 35 korun, což úřad nevzal v potaz.

Krajský soud v Brně Jančurovi vyhověl a rozhodnutí antimonopolního úřadu v listopadu 2012 zrušil. Podle soudu se nepovedlo prokázat, že měl Jančura na trhu dominantní pozici, jak tvrdí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V případě, že by silniční a železniční doprava fungovaly na trase Praha - Brno jako konkurence, o dominantní postavení by se nejednalo.

"Jestliže není prokázáno, že by na uvedené trase existoval samostatný trh poskytování osobní autobusové přepravy, nelze dospět k závěru, že žalobce zneužil svého dominantního postavení," konstatoval soud ve zkratce.

Úřad podal proti rozhodnutí krajského soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. A právě do doby, než o ní Nejvyšší správní soud rozhodne, přerušil Krajský soud v Brně jiné, ale související řízení týkající se žaloby Asiany o 21 milionů korun.

Antimonopolní úřad si za svým verdiktem o pokutě stojí. "Rozhodnutí je podložené rozsáhlými ekonometrickými analýzami jak ve věci vymezení relevantního trhu, tak samotného uplatnění predátorských cen," tvrdí nynější předseda úřadu Petr Rafaj.

Naopak Student Agency považuje za klíčové dosavadní rozhodnutí krajského soudu. "Z něj je zřejmé, že skupina dominantního postavení nezneužila, a k žádné náhradě škody tedy není důvod," říká mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Hlavně aby měl z čeho platit...

Podle Litvina je škoda 21 milionů evidentní. "Vyčíslila ji nezávislá společnost Nextia AP na základě forenzního šetření," dodává.

Z neúspěchu u soudu tedy Litvin obavu nemá, ale podle něj hrozí, že Student Agency "zatím nebude mít z čeho škodu zaplatit". Trh s letenkami a cestovními službami totiž podle něj v Česku letos neroste - s výjimkou Asiany. "Z toho vyplývá, že ostatní významní hráči na trhu stagnují nebo mají propad v tržbách," tvrdí Litvin.

Mluvčí Student Agency však takové spekulace odmítá. "Naše skupina každoročně vykazuje zisk přes sto milionů korun," připomíná Ondrůj. I přesto ale Jančurova společnost nepočítá s tím, že by vůbec měla něco platit. Na úhradu soudních výloh se naopak podle něj má připravit Litvinova Asiana.

 

Právě se děje

Další zprávy