České dráhy přidají D1 Express. Předtím ho tiše stáhly

Petr Kučera Tereza Holanová Petr Kučera, Tereza Holanová
22. 5. 2013 16:35
Spojení mezi Prahou a Brnem posílí zatím jen do konce školního roku
Foto: České dráhy

Praha - Kvůli plným vlakům mezi Prahou a Brnem plánují České dráhy nasadit další vlaky D1 Express. Po jedné soupravě přidají zatím jen v páteční špičce.

Pokud by zájem cestujících trval, mohou prý dráhy posílit tyto expresy i v dalších dnech - potřebnou kapacitu na kolejích už nasmlouvanou mají.

Posilový vlak, který na rozdíl od jiných spojů na trase nezastavuje v jiných městech, vyjde poprvé v pátek 24. května.

Pro třetí spoj nastal čas až teď

S tímto rozšířením D1 Expressů zatím České dráhy počítají jen do 28. června, tedy než skončí školní rok. "Prázdniny nemusí být tak silné, kromě toho se plánuje velká výluka v okolí brněnského nádraží, a zkomplikuje se tak doprava," vysvětluje mluvčí ČD Radek Joklík.

Jestliže poptávka potrvá, nebude podle něj problém tento plán změnit - vypravovat denně v každém směru tři spoje povolila Českým drahám Správa železniční dopravní cesty už na počátku prosince 2012.

Tři spoje expresů v každém směru už České dráhy v nedávné minulosti vypravovaly. Narozdíl od prostoru, který věnují oznámení o každém drobném posílení (minulý týden například informovaly i přidání jednoho vagonu), ale třetí spoj v tichosti zrušily.

"Dálnice se ještě neopravovala, nebyl takový zájem," vysvětluje Joklík, proč dráhy třetí spoj po relativně krátké době dráhy stáhly. Nechaly si jej prý v záloze.

"Nyní se ale počet přepravených cestujících na trase Praha - Brno meziročně zvedl o polovinu," komentuje mluvčí. Souvisí to podle něj jednoznačně se zahájením opravy D1 a omezováním provozu v některých úsecích.

Nové spoje pojedou každý pátek v 11:09 z Prahy (příjezd do Brna 13:44) a v 14:08 z Brna (příjezd do Prahy 16:45). České dráhy je zavádí, aby odlehčily pravidelným vlakům EC 77, které odjíždí z hlavního města po půl jedenácté dopoledne, a odpolednímu EC 70.

Fotogalerie: První den velké rekonstrukce dálnice D1

 

Právě se děje

Další zprávy