Neomezené volání spouští i U:fon, nově jde do sítě GSM

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
17. 4. 2013 21:00
Jsme čtvrtý operátor, tvrdí šéf Air Telecom v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Martin Hes.
Martin Hes. | Foto: Air Telecom

Praha - Na výrazné zlevnění neomezeného volání, které na konci minulého týdne oznámila trojice mobilních operátorů Telefónica O2, Vodafone a T-Mobile, reaguje první konkurent konkrétní akcí.

Mobilní operátor Air Telecom, provozovatel značky U:fon, začne od čtvrtka 18. dubna prodávat neomezený tarif v síti GSM za 640 korun při závazku na dva roky a za 740 korun bez závazku. Bude tedy - v případě smlouvy na dva roky - zhruba o stokorunu levnější než konkurence.

Má to ovšem jeden poměrně podstatný háček: Oproti konkurenci nezahrnuje tento paušál také neomezený počet SMS zpráv.

„Pokud naši zákazníci budou chtít neomezené SMS zprávy, mohou si je zvolit v rámci SMS balíčku, a přesto je to cenově vyjde výhodněji," tvrdí ve středečním rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz Martin Hes, předseda představenstva Air Telecom. (Ve čtvrtek ráno společnost upřesnila, že balíček neomezených SMS přijde na 40 korun. Bez balíčku stojí jedna textová zpráva 1,01 koruny.)

Služby "klasické" sítě GSM nabízí Air Telecom nově. Dosud jej omezoval fakt, že telekomunikační služby poskytoval přes síť CDMA, která je u něj vedle malého pokrytí republiky omezena také nedostatečnou nabídkou vhodných telefonů.

„Služby v síti GSM budeme poskytovat na základě partnerské smlouvy v hostující síti jednoho z existujících mobilních operátorů," říká v rozhovoru Hes. S kterým z trojice konkurenčních operátorů se dohodl, prý Air Telecom prozradit nemůže - neumožňuje to smlouva.

Aktuálně.cz: Trojice velkých operátorů výrazně snížila ceny neomezeného volání. S čím teď přicházíte vy?

Martin Hes: Na tuto nabídku reagujeme rozšířením naší stávající nabídky o hlasové a datové služby v klasické síti GSM. Jde o zlomový krok ve strategii naší společnosti. Současně nabídneme nový tarif neomezeného volání. To bude aktuálně vůbec nejvýhodnější neomezené volání na českém trhu, bez ohledu na nedávno představené nabídky ostatních operátorů. Zákazníkům jej poskytneme za 640 korun měsíčně včetně DPH, dostanou navíc mobilní datový tarif s FUP limitem 1 GB zdarma. Tato cena platí při závazku na dva roky, bez závazku tarif Air Unlimited vychází na 740 korun.

A.cz: Nemluvil jste o SMS zprávách. Budou v tarifu také v neomezeném počtu?

Ne že by je zákazníci nedostali, ale naší filozofií je, že zákazníci, kteří chtějí neomezené volání, tak SMS zprávy takřka vůbec nevyužívají. Proto jsme tarif pro tuto skupinu klientů udělali rovnou levnější. Pokud však neomezené SMS zprávy naši zákazníci přesto budou chtít, mohou si je zvolit v rámci SMS balíčku, a přesto je to cenově vyjde výhodněji, konkrétní cenu zveřejníme brzy. Jedna SMS u nás vyjde na 1,01 koruny včetně DPH. V tomto je náš akční tarif Air Unlimited ještě svobodnější než jiné srovnatelné tarify. (Ve čtvrtek ráno společnost zveřejnila, že balíček neomezených SMS přijde na 40 korun.)

Zdůrazňuji, že se jedná o tarif v síti GSM. Čili zákazníci, kteří si jej pořídí, mohou bez omezení telefonovat ze svých mobilních telefonů, na které jsou dnes zvyklí. Nové tarify začneme nabízet od čtvrtka 18. dubna nejprve na našem e-shopu a infolince, v průběhu května pak také v našich a partnerských prodejnách.

Signál po celé republice

A.cz: Chystáte tedy rozšíření o služby GSM. Bude Air Telecom v této síti působit jako jeden z dalších virtuálních operátorů, nebo máte připravené jiné řešení?

Služby v síti GSM budeme poskytovat na základě partnerské smlouvy v hostující síti jednoho z existujících mobilních operátorů. Jsme čtvrtý mobilní operátor s bohatými zkušenostmi z oblasti telekomunikačních služeb, se zázemím i know-how, který právě nyní tyto služby rozšířil o nejběžnější standard GSM. Naše dlouholeté znalosti v této oblasti vnímáme jako hlavní konkurenční výhodu oproti řadě společností, jež se chystají na trh vstoupit jako klasický virtuální mobilní operátor nebo přeprodejce služeb.

A.cz: Bude váš GSM signál dostupný v celé republice?

Samozřejmě ano. Využíváme hostující síť jednoho ze známých mobilních operátorů, a to v plné kvalitě, pokrytí signálem i rozsahem služeb, na něž jsou zákazníci v ČR zvyklí u kteréhokoliv z trojice silných operátorů. Máme tudíž v síti GSM plné pokrytí všech velkých měst i menších aglomerací. Celkově bude možné se se SIM kartou Air Telecomu dovolat na více než 80 procent rozlohy České republiky.

A.cz: Chystáte pro využívání této služby speciální klub. Jak konkrétně bude fungovat?

U:fon klub bude mít řadu výhod, mimo jiné i v rámci levného telefonování, ať už v síti GSM, nebo se standardem CDMA. V tuto chvíli jsou členy U:fon klubu naši stávající zákazníci, ale automaticky se jím stávají i noví zákazníci, kteří si zvolí náš tarif. Mohou tak využívat všech výhod, které postupně představíme. Už nyní však můžeme říct, že vstupem do něj všichni zákazníci získají široké spektrum hlasových i datových služeb v GSM za nejvýhodnějších podmínek na trhu. A to prosím neberte jako marketingovou frázi. Stačí nahlédnout do našeho nového ceníku. Klub U:fon bude do budoucna nabízet další věrnostní programy a zvýhodnění. Ke vstupu do U:fon klubu se nevážou žádné další podmínky, členům z něj nevyplývají ani další povinnosti.

Chystáme i data

A.cz: Chystáte v současném ceníku i další změny?

Ano, vesměs se týkají nových Air tarifů. Oproti nejvýhodnějšímu neomezenému volání nabízíme i vůbec cenově nejdostupnější mobilní tarif v České republice. Ten však představíme až později. Z nabídky hlasových mobilních služeb GSM si tak vyberou ti nejnáročnější i nejméně nároční zákazníci, rodiny s dětmi nebo střední generace. V síti GSM připravujeme také mobilní datové tarify, ty blíže představíme v nejbližších dnech.

A.cz: Začnete nyní prodávat i chytré mobilní telefony pro síť GSM?

O finální podobě portfolia mobilních telefonů zatím jednáme. Našim zákazníkům však samozřejmě nabídneme i GSM přístroje, tedy přirozeně i chytré mobilní telefony.

A.cz: Připojíte se k modelu prodeje telefonů k tarifu na splátky?

Našim zákazníkům dáváme rádi na výběr. Mobilní telefon chceme nabízet v dotované podobě i na splátky. Konkrétní podmínky jsou však nyní předčasné.

A.cz: Chystáte novou nabídku také pro firemní klientelu?

Ano, v současné době však chceme oslovit rezidentní zákazníky, především z řad našich stávajících zákazníků a případně i nových „členů" U:fon klubu.

A.cz: Jaké jsou cíle Air Telecomu pro následující roky?

Naším hlavním cílem je rozšíření portfolia služeb našim zákazníkům. Co můžeme říci, je, že náš realistický výhled je meziroční nárůst prodejů o 20 %.

Jsme čtvrtým operátorem

A.cz: Mluvíte o sobě jako o regulérním čtvrtém operátorovi. Jak se tedy Air Telecom liší od virtuálních operátorů, kteří se na český trh teprve chystají?

Jak už jsem zmínil, působíme na telekomunikačním trhu již téměř sedm let. Po celou dobu fungujeme jako klasický mobilní operátor, disponující rozsáhlou infrastrukturou a technologií, provozovanou na základě platného osvědčení o provozování a prodeji mobilních služeb. Vybudovali jsme vlastní mobilní síť, máme své věrné zákazníky, odborníky v týmu a dobře fungující oddělení péče o zákazníka. Nyní jsme rozšířili své portfolio i o služby v síti GSM. Rozhodně tedy nebudeme pouze klasický virtuální operátor, Air Telecom je zkrátka čtvrtým mobilním operátorem.

Uvědomujeme si, že U:fonova síť s technologií CDMA, kterou jsme jako Air Telecom nedávno koupili, je pro zákazníky využívající především datové služby, pevné hlasové linky, vysílačky a podobně. Proto bereme představení GSM tarifů jako velmi důležitý krok ve směrování naší společnosti do budoucna. Jedná se však pouze o první krok, naše plány zde rozhodně nekončí.

 

Právě se děje

Další zprávy