Na cyklostezce zabíjel strom. Soud určil, kdo má platit

Tomáš Fránek
19. 4. 2013 6:35
Nejvyšší soud: Vlastník lesa se musí snažit předejít nebezpečí
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Pokud cyklostezky vedou prostředím, které není pro cyklisty úplně bezpečné, mají vlastnící pozemků nebo lesů udělat vše pro to, aby nemohlo dojít ke zranění.

Vlastník lesa sice podle rozhodnutí Nejvyššího soudu nemůže odpovídat za stav každého stromu u cyklostezky, musí se ale snažit předejít možnému nebezpečí. A to přes to, že majitel lesa nebo pozemků nerozhodl o tom, kudy cyklostezka povede.

Nejvyšší soud v důležitém rozhodnutí definitivně potvrdil, že státní podnik Lesy ČR musí zaplatit odškodnění ve výši 240 tisíc korun rodině dívky, kterou zabil strom na cyklostezce v okolí Hrubé Vody na Olomoucku. Spor o odškodnění přitom trval pět let.

O hnilobě jste měli vědět

Cyklostezka, na které v roce 2007 spadl přelomený buk a zabil mladou cyklistku, je součástí přírodní rezervace Hrubovodské sutě. Vede tedy po státních pozemcích. O jejím zřízení rozhodl dnes už neexistující Okresní úřad v Olomouci.

Smrt dívky šetřila policie. Ze šetření vyplynulo, že na svahu u cyklostezky byly stromy napadené hnilobnou chorobou. Podle policie ale Lesy ČR jako správce lesa neporušily pracovní nebo technologické postupy ani bezpečnost při práci. Policie proto případ odložila.

Rodiče dívky ale státní podnik Lesy ČR zažalovali a požadovali odškodnění. Okresní soud v Olomouci i Krajský soud v Ostravě rozhodly v jejich prospěch a nařídily státní firmě (a pojišťovnám, s nimiž měly Lesy ČR smlouvu) zaplatit odškodnění ve výši 240 tisíc korun.

Podle soudců souhlasil podnik Lesy ČR s tím, že rezervací povede cyklostezka. Státní firma upozorňovala na nekvalitní povrch trasy a možnosti úrazů náhodně padajícími větvemi či kmeny stromů, například za větrného počasí. Podle soudců byly ale stromy u místa neštěstí napadené hnilobou a Lesy ČR neudělaly potřebné kroky, aby nebezpečné stromy u cyklostezky včas zajistily nebo odstranily.

„Lesy ČR neučinily taková opatření, aby vyloučily či alespoň minimalizovaly možnost vzniku škody na zdraví, majetku a jiných hodnotách, třebaže tato opatření na nich bylo možno spravedlivě požadovat při zachování běžné míry opatrnosti," rozhodli soudci jak okresního, tak krajského soudu.

Cyklisty do lesa nelákáme

Právní zástupci státní firmy se ale ještě obrátili na Nejvyšší soud. Návštěvníci přírodní rezervace musí podle nich brát v potaz, že jde v první řadě o neporušenou přírodu s minimálními zásahy člověka. „Poškozená nebyla ke vstupu do lesa nucena či vybízena, jednalo se o její svobodnou vůli," uvedli zástupci Lesů ČR.

Advokáti státního podniku také připomněli, že Lesy ČR upozorňovaly na možné nebezpečí na lesních cestách. „K odpovědnosti by měl být volán ten, kdo trasu na pozemku zřídil," uvedli v takzvaném dovolání.

Zanedbali jste péči

Nejvyšší soud ale argumenty firmy neuznal. Podle soudců je prokázáno, že se státní firma nedostatečně starala o stav lesu podél cyklotrasy a neudělala žádná opatření, která by zamezila nebo snížila možnost vzniku škody.

„Za této situace odvolací soud opodstatněně dovodil zanedbání (nevykonávání) náležité péče a dohledu Lesů ČR nad majetkem, který spravovaly, byť jejich prevenční povinnost kontrolovat a udržovat stromy podél cyklotrasy jistě nelze vykládat jako povinnost počínat si tak, aby v každém okamžiku vyloučily nebezpečí vzniku jakékoliv škody," konstatovali soudci Nejvyššího soudu.

Vlastník lesa podle nich sice nemůže odpovídat za každou škodu na zdraví a majetku osob, které do lesa vstupují, protože je vyloučeno, aby měl pod plnou kontrolou stav veškerého porostu v lese. To ovšem nevylučuje odpovědnost ve chvíli, kdy zanedbá situaci, kdy je možné případnému nebezpečí předejít.

„Zde totiž nejde o smrtelný následek, k němuž by došlo při volném pohybu poškozené kdekoliv v lese, nýbrž při jízdě na kole po lesní cestě, kde je určitý pohyb osob obvyklý. Šlo-li navíc o vyznačenou cyklotrasu, musel vlastník lesa předpokládat zvýšenou frekvenci návštěvníků a tomu přizpůsobit svou činnost ohledně stavu a kvality porostů," uvedli soudci.

„I když Lesy ČR nebyly zřizovatelem cyklotrasy nebo tím, kdo ji na pozemku vyznačil, o zřízení cyklotrasy věděly a vzhledem ke svému postavení zákonem povolaného správce státního lesa si měly být vědomy i zvýšené možnosti ohrožení osob cyklotrasu využívajících," dodal Nejvyšší soud.

 

 

Právě se děje

Další zprávy