Antimonopolní úřad musí znovu prověřit koupi vlaků ČD

ČTK ČTK
11. 4. 2013 14:16
Jízdu novými vlaky Railjet si budou cestující moci poprvé vyzkoušet 17. a 18. dubna
Foto: Ludvík Hradilek, Tomáš Kunc

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude znovu zabývat pětimiliardovým záměrem Českých drah na pořízení 16 vlakových souprav Railjet.

Firma je chtěla koupit bez výběrového řízení. ÚOHS tento krok posvětil. Nyní jeho verdikt soud zrušil, zjistila ČTK z webu soudu. Odůvodnění rozsudku zatím není k dispozici. Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková dnes ČTK řekla, že na jeho vyhotovení má soud 30 dní. 

České dráhy nakonec od původního záměru koupit 16 vlaků ustoupily. Od švýcarského výrobce Siemens jich převezmou jen sedm. Původní verzi zakázky napadla u ÚOHS Škoda Transportation, která se po neúspěchu u antimonopolního úřadu obrátila i na soud. 

České dráhy tvrdily, že dohodnutá cena 200,5 milionu eur za 16 souprav byla výjimečně výhodná a vypsání výběrového řízení bránil i omezený čas, po který nabídka platila. 

Svezení novými vlaky Railjet si budou cestující moci poprvé vyzkoušet 17. a 18. dubna. České dráhy tímto vlakem chtějí od konce roku 2014 jezdit z Prahy přes Brno a Vídeň do Štýrského Hradce.

Pro prezentační jízdu zvolily České dráhy trasu mezi Prahou a Ostravou, kde railjety nahradí známá pendolina. Z Prahy do Ostravy pojede railjet v neděli v 16:29 z hlavního nádraží. V opačném směru vyjede z Bohumína v pondělí v 07:18. 

Projekt spolupráce mezi ČD a rakouskými dráhami ÖBB by měl zlepšit kvalitu cestování mezi Českem a Rakouskem a zároveň mezi Prahou a Brnem. ČD mají mít sedm souprav Railjet (Viaggio Comfort) za zhruba 2,5 miliardy korun a další tři soupravy nasadí ÖBB, které také zajistí lokomotivy řady 1216.


 

Právě se děje

Další zprávy