Jednou ano, jednou ne. Trest pro řidiče za pití neplatí

Tomáš Fránek
15. 3. 2013 7:01
Nejvyšší správní soud dal příklad, jak hodnotit dvě dechové zkoušky s opačným výsledkem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Brno - Jestliže úřady mají při rozhodování o trestech pro řidiče kvůli alkoholu k dispozici dva odlišné výsledky dechových zkoušek, přičemž jeden je pozitivní a druhý negativní, nemohou o sankci rozhodnout pouze na základě toho testu, který alkohol u řidiče potvrdil.

Hodnotu 0,18 promile, naměřenou při dechové zkoušce, přitom není možné považovat za potvrzení řidičovy viny a udělit za to pokutu.

Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Zrušil tak trest pro muže, který měl v Praze jezdit pod vlivem alkoholu.

Celý spor začal před dvěma lety. Řidič při kontrole nadýchal 0,26 promile alkoholu. To po zohlednění maximální dovolené odchylky u použitého přístroje a expertního stanoviska pro policii odpovídá hladině 0,02 g/kg alkoholu v krvi.

Po šesti minutách policisté zkoušku zopakovali a naměřili 0,18 promile alkoholu v dechu - podle pravidel tedy měla být zkouška prohlášena za negativní.

Co ukázala druhá zkouška?

Úředníci pražského magistrátu a následně i ministerstva dopravy ale rozhodli, že muž jednoznačně jel pod vlivem alkoholu. A vynesli přísný trest - půl roku bez řidičského průkazu a deset tisíc korun pokuty.

To potvrdil i Městský soud v Praze. Konstatoval, že dechová zkouška se nemusí opakovat jenom v případě nulové naměřené hodnoty. „Tak tomu v případě tohoto řidiče nebylo, a proto bylo postupováno správně, pokud byla zkouška zopakována s výsledkem 0,18 promile. Což však nelze vyhodnotit tak, že stěžovateli nebyl alkohol v krvi vůbec zjištěn," rozhodli soudci.

Podle Městského soudu v Praze neměl řidič k výsledkům testů žádné výhrady a nepožadoval ani odběr krve. „Rozhodující je skutečnost, že stěžovatel požil před jízdou alkohol," dodali ve svém verdiktu soudci.

Úředníci na magistrátu přitom druhou zkoušku nevzali v potaz vůbec. A lidé z ministerstva dopravy pak jen uvedli, že potvrdila, že řidič pil alkohol.

Muž si poté stěžoval u Nejvyššího správního soudu. Podle něj se magistrátní i ministerští úředníci vůbec nezabývali výsledky druhé zkoušky. „Po zohlednění maximálně možné odchylky vyloučil výsledek druhé dechové zkoušky přítomnost alkoholu. Rozhodnutí je nezákonné," argumentoval řidič ve stížnosti.

Podle něj by takový postup vedl k pochybnostem, proč tedy druhou dechovou zkoušku vůbec dělat.

Projednejte to znovu

Řidiči dal nyní za pravdu i Nejvyšší správní soud. Zrušil předchozí rozhodnutí ministerstva dopravy o přísném trestu a nařídil celý případ znovu projednat.

Podle soudců je jednoznačné, že úřady měly po správném zopakování dechové zkoušky k dispozici jak pozitivní, ta negativní výsledek testů.

„Z odůvodnění jejich rozhodnutí však není vůbec zřejmé, z jakého důvodu upřednostnily výsledky první dechové zkoušky před výsledky druhé zkoušky, či z jakých důvodů se na druhou zkoušku metodika výpočtu výsledků nevztahuje," uvedli soudci ve svém verdiktu.

A úřady se podle Nejvyššího správního soudu nemohou zbavit nutných důkazů jenom proto, že řidič souhlasil s výsledky testů a nepožádal o odebrání krve. To je podle soudců pro verdikt, zda byl přestupek spáchán, či ne, nepodstatné.

 

Právě se děje

Další zprávy