Test letních pneumatik: Čtyři neprošly, pozor na ně

Petr Kučera Petr Kučera
4. 3. 2013 19:28
Nedostatečnou známku získaly kvůli velmi špatným jízdním vlastnostem na mokré vozovce

Praha - Čtyři sady letních pneumatik propadly v testu spotřebitelského časopisu dTest. Nedostatečnou známku získaly kvůli velmi špatným jízdním vlastnostem na mokré vozovce.

Podle dTestu je překvapením, že jsou mezi nimi i pneumatiky Kleber, levná značka koncernu Michelin. Konkrétně jde o Kleber Dynaxer HP3. Neuspěly ani Marangoni Verso, Rotalla Radial F108 a Sailun Atrezzo SH402.

"Neúspěch čínských pneumatik Rotalla či Sailun potvrzuje stále příliš nízkou kvalitu pneumatik čínské provenience. Italská značka Marangoni pak potvrdila své nízké výkony z minulých testů," dodává časopis.

Všechny čtyři nevyhovující pneumatiky patří mezi patnáctipalcové, vhodné pro vozy jako Citroën C3, Renault Clio nebo Škoda Fabia.

U větších sedmnáctipalcových, určených například pro Audi A3, Opel Astra či Volkswagen Golf, neudělil dTest žádné nedostatečné známky, pouze dvě dostatečné.

"Ještě před publikací testu slíbili dovozci pneumatik Syron i High Performer, obou dostatečně hodnocených sedmnáctipalcových pneumatik, že je stáhnou z trhu," píše dTest.

Časopis také připomíná, že energetické štítky na pneumatikách jsou sice výsledkem chvályhodné snahy o objektivní hodnocení pneumatik z hlediska ekologie i ekonomie provozu a umožňují základní orientaci již při nákupu, nicméně nabízejí jen omezený pohled na některé vybrané vlastnosti.

Rozhodnutí, do jaké kategorie bude pneumatika zařazena, totiž záleží na zkouškách prováděných samotnými výrobci. Výsledky nezávislých testů se tedy nemusí shodovat s těmi "štítkovými", zdůrazňuje dTest.

 

Právě se děje

Další zprávy