Stanjura: Pomůžeme ČD Cargo, poplatek za koleje zlevní

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
26. 2. 2013 14:08
Sleva na přepravu kusových zásilek se od března zvýší, slíbil Stanjura
Foto: ČD Cargo

Praha - Ministerstvo dopravy pomůže státní společnosti ČD Cargo.

Ta má problémy s přepravou kusových zásilek, která je pro ni ztrátová. Jak avizoval v lednovém rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf společnosti Petr Žaluda, pokud stát nesníží poplatky za používání kolejí, ČD Cargo tento segment úplně opustí.

A právě snížení poplatků za dopravní cestu ministr dopravy Zbyněk Stanjura prosazuje.

Od března tohoto roku by se sleva z poplatku za jednotlivé vozové zásilky, to znamená za přepravu v kontejnerech naložených na vagonech, měla zvýšit z 15 na 55 procent.

Čekalo se na ministra

Zástupci dopravní tripartity, tedy lidé z železničních odborů, ministerstva dopravy a Svazu průmyslu a dopravy, projednávají budoucnost ČD Cargo již od konce ledna. Jak zjistil deník Aktuálně.cz, v zásobě měli celkem tři scénáře - jeden z nich přitom znamenal přepravu kusových zásilek zrušit.

Zástupci dopravní tripartity, které se za ministerstvo 29. ledna zúčastnili pouze náměstci Jiří Žák a Miloslav Hala (Stanjura se ze zdravotních důvodů omluvil), se již tehdy shodli na tom, že by měl stát podat pomocnou ruku. Bez souhlasu ministra tento návrh ale schválit nemohli.

Přeprava kusových zásilek je ztrátová dlouhodobě, že se jedná o největší problém ČD Cargo, připustil i Žaluda.

"Náklady na kilometr železniční dopravy jsou dražší než na kilometr silniční. My přepravujeme asi 70 milionů tun a zaplatíme za to asi 2,5 miliardy korun. Po silnici jede 400 miliard tun a zaplatí se 8,5 miliardy za mýto," uvedl v lednovém rozhovoru.

Již tehdy naznačil, že pokud stát disproporci nesrovná, tak ČD Cargo přestane tuto službu zajišťovat. To by podle něj znamenalo propuštění pěti tisíc zaměstnanců, kromě toho by skupina prodala několik zbytečných lokomotiv a vagónů.


 

Právě se děje

Další zprávy