Soutěž na velkou rekonstrukci D1 nabere další zpoždění

Radek Pecák Radek Pecák
8. 11. 2012 16:51
Termín pro podání nabídek se zřejmě posune z příštího pondělí na polovinu prosince
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Ředitelství silnic a dálnic opět posune termín pro podání cenových nabídek na modernizaci úseků dálnice D1. Termín má vypršet příští týden v pondělí.

Uzávěrka nabídek se posune o 42 dnů. Informaci o pravděpodobném odkladu získal online deník Aktuálně.cz z dobře informovaných zdrojů a později ji potvrdilo tiskové oddělení ŘSD.

"V průběhu zadávacích řízení na modernizaci D1 byly dne 6.11.2012 podány námitky společností Eurovia a.s. domáhající se prodloužení lhůty pro podání nabídek," informovala mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Stalo se tak kvůli velkému množství dodatečných informací, kterými zadavatel reagoval na obdržené žádosti uchazečů.

"Námitky týkající se obchodních podmínek nerozporují samotný obsah, ale z důvodu velkého rozsahu dodatečných informací zhotovitelé nestíhají připravit cenovou nabídku," dodala Ledvinová. 

Signály byly již dříve

Možnost odkladu připouštěl již v minulých dnech i generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR David Čermák.

"Pokud požádají, neměl bych problém jim vyhovět," řekl tehdy Čermák online deníku Aktuálně.cz.

"Jestliže by posunutí termínu znamenalo snížení rizika, že se pak firmy budou odvolávat,  tak to klidně udělám. Podstatný je termín zahájení stavby a ten se změnit nesmí," dodal Čermák.

Velká rekonstrukce dálnice D1 má příští rok začít čtyřmi úseky. Začátek prací je naplánován na začátek stavební sezony, tedy na duben.

Na stošedesátikilometrovém úseku od Mirošovic po Kývalku bude dálnice postupně rozšířena na každé straně o 75 centimetrů. Práce by měly podle dosud platného harmonogramu skončit v roce 2018.

Hrozí zdržení začátku prací

"Předchozí vedení připravovalo tuto soutěž tak, že řeklo zhotovitelům, že všechny případné závady jdou na jejich zodpovědnost. To byl pochopitelně nesmysl," vysvětluje Čermák. Proto se pak podmínky měnily a muselo se mnohé dovysvětlovat. Právě kvůli vyjasnění podmínek je proto ochoten dát zhotovitelům k dispozici další čas. 

"Pokud  by se rekonstrukce dělala podle původně nastavených podmínek, znamenalo by to oprávněné prodražení zakázky o nějakých třicet až čtyřicet procent. Stavebníci by se museli vypořádat i s případnou povodní nebo nezískáním stavebního povolení - vše by byl jejich problém, od státu by za to nezískali ani korunu," vysvětluje, v čem byl dříve největší problém.

Podívejte na viditelné škody na D1:

Jenže ani po dalším posunutí termínu - zřejmě na polovinu prosince - není jisté, že nikdo nepodá námitky a nebude se odvolávat. Vše bude řešit vládní komise a jen na ní záleží, jak rychle předloží své stanovisko. 

"Komise při svém jednání může vyzývat jednotlivé uchazeče k vysvětlení nejasností v jejich nabídkách, případně mohou být podány námitky proti případnému vyloučení uchazeče nebo rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky," vysvětlil Čermák.

Lhůta pro podání námitek proti úkonům zadavatele je pak 15 dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy