Černé vlaky budou jako letadla. Zaplatíte podle odjezdu

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 11. 2012 11:50
Stejně jako v případě letenek budou stát jízdenky pokaždé jinak. Záleží na poptávce
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejlevnější jízdenka do černého vlaku, které se mají na trase Praha-Ostrava objevit již příští týden, bude začínat na 137 korunách.

Na rozdíl od konkurence ale nehodlá mít nový dopravce Leo Express pevný ceník - lístky budou podobně jako letenky stát podle toho, jaký o ně budou mít cestující zrovna zájem.

Průměrná cenu ekonomické jízdenky zástupci firmy odhadují na 290 korun. V rámci nejlevnější třídy chce přitom Leo Express obsloužit takzvaný "mainstream české ulice".

Pohyblivé tarify znamenají hlavní rozdíl oproti zbylým dvěma dopravcům, kteří nyní na koridoru jezdí. U RegioJetu si může dospělý nyní pořídit lístek z Prahy do Ostravy za 290 korun, u Českých drah za 230 až 327 korun.

Najděte si slevu

Pokud se bude pasažér chtít svézt nejdražší prémiovou třídou, tak na 7. listopad lze koupit lístek z Prahy do Ostravy za 836 Kč. Levnější je například sobota o půl páté ráno - stejná služba vyjde na 537 korun. Pro další soboty vyjde ta samá cesta dokonce na 521 korun.

Prostřední "business class" aktuálně stojí mezi 324 a 510 korunami. Oproti základní kategorii je vybavena koženými sedadly a lidé tu mají více prostoru, navíc dostávají kávu zdarma.

Nejnižší cenu, tedy 137 korun, zatím lidé zaplatí při víkendovém cestování ekonomickou třídou. Během pracovního týdne se tu lístky nyní pohybují mezi 143 a 182 korunami.

Jak dopravce zdůrazňuje, ceny mají být pohyblivé a závislé na poptávce zákazníků. "V principu platí, že čím dřív objednáte, tím levněji pojedete," komentuje šéf podniku Leoš Novotný. Výhodněji podle něj vždy vyjdou takzvané mimošpičkové časy, například v době poledne nebo během soboty.

"Cestující tak budou trochu nuceni, aby hledali nejlepší cenu," doplňuje obchodní ředitel skupiny Ivan Mojžíšek.

Přímo zástupci společnosti do cen jízdenek nehodlají nijak zasahovat. "Systém bude inteligentní a na základě zájmu o dané dny a časy sám určí další cenu," vysvětluje Novotný.

Připravuje se mobilní aplikace

Jízdenku půjde koupit přes internetový rezervační systém, prostřednictvím mobilní aplikace nebo klasicky na pokladnách. Ty budou umístěné na hlavních nádražích v Praze, Pardubicích, v Olomouci, Ostravě a v Ostravě-Svinově.

Mobilní rezervační systém bude k dispozici až v polovině listopadu, stáhnout jej budou moci majitelé chytrých telefonů s operačními systémy iOs Apple a Android.

Internetový systém firma již spustila, v prvních hodinách po zahájení provozu se ovšem stránky potýkaly s výpadky, na které si stěžovali zákazníci i na Facebooku dopravce. Kromě toho, že se stránka nenačítala, podle nich nefungovala platba kartou. Navíc jim vadilo, že zatím nejde zároveň zaplatit i za cestu zpět.

První lístek lze každopádně koupit na středu 7. listopadu, ačkoliv Leo Express dosud nemá od Drážního úřadu potvrzené, že v tento den bude moct skutečně vyjet.

Podívejte se, jak vypadá vlak Leo Expressu:

Cenovým válkám, které probíhají poslední rok mezi státním podnikem České dráhy a soukromým dopravcem RegioJet, se Leo Express dle slov Novotného hodlá vyhnout. "Taková politika se pak nutně negativně odrazí v kvalitě služeb," myslí si šéf společnosti.


 

Právě se děje

Další zprávy