Potrubní pošta mění majitele, má začít znovu fungovat

ČTK ČTK
9. 10. 2012 17:03
Pražskou potrubní poštu čeká zřejmě částečná obnova. Prioritou je spojení s Hradem

Praha - Pražskou potrubní poštu, která je od povodní v roce 2002 mimo provoz, čeká zřejmě částečná obnova. Nový soukromý vlastník chce postupně zprovoznit některé z tras. Uvedli to zástupci společnosti Wind.com.

První opravenou trasou by mohlo být propojení centrály na Hlavní poště v Jindřišské ulici s Pražským hradem. Na opravu v řádu milionů korun shání firma vlastněná Zdeňkem Dražilem sponzory. Provoz chce financovat z turistických prohlídek nebo školních exkurzí.

Původní majitel potrubní pošty, operátor Telefónica, se ji snažil prodat od roku 2008, dohodnout se s Dražilem se ale povedlo až letos. Před povodněmi přitom využívaly rychlý přesun zásilek po Praze některé bankovní ústavy i Česká pošta.

Stanice potrubní pošty jsou například v některých důležitých úřadech, poštách i v budově ČTK. Městská síť potrubní pošty v Praze byla postavena v letech 1927 až 1932 a měří kolem 55 kilometrů. Původní kapacita 46 stanic byla už v dřívějších dobách redukována a v současnosti je možné provozovat zhruba 36 stanic.

Výhody potrubní pošty jsou zejména v přesnosti a rychlosti doručení. Potrubím je možné dopravovat zásilky o hmotnosti více než tři kilogramy z jednoho konce města na druhý během několika minut, což nesvede žádná kurýrní služba.

Potrubní poštu vynalezl autor tlakového hrnce Denis Papin. Speciální pouzdra se zásilkami se v potrubí zhruba metr pod zemí pohybují na principu vysavače. Strojovny s dmychadly ženou do potrubí nebo vyčerpávají z potrubí vzduch, který pouzdra se zásilkami pohání.

 

Právě se děje

Další zprávy