Nebaví vás moře? Nový hit pro turisty, co už byli všude

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 10. 2012 15:35
Exkurze do nejchudších oblastí pořádají i české cestovky
Foto: Reuters

Praha - Západ Evropy, tradiční památky nebo obvyklé exotické lokality? Kdepak. Stále více výletníků raději míří do míst, kde poznají skutečnou bídu. Výjimkou nejsou ani Češi.

Takzvaná slumová turistika, tedy cestování do nejchudších oblastí, nejvíce kvete v Indii, Brazílii, Jihoafrické republice a Indonésii.

Například společnost Favela Tours v brazilském Riu de Janeiru pořádá exkurze do slumů již dvacet let. Měsíčně si u ní zaplatí výlet na 1500 klientů z různých zemí.

Podobně organizovaná je slumová turistika i v Indonésii. Podle listu The Jakarta Globe tu vyjde prohlídka na 54 dolarů (1040 korun).

Polovinu vstupného si nechává pořadatel exkurze, zbytek plyne na financování lékařské péče a vzdělání v chudinské čtvrti. Jen pro srovnání - obyvatelé slumu žijí pod hranicí dvou dolarů na den.

Úpadek přitahuje

Pořádáním výletů do bombajského slumu Dharavi, který patří k největším v Asii, se zabývá agentura Reality Tours and Travel. 
Delší exkurze, trvající 4,5 až 5 hodin, stojí v přepočtu zhruba 1800 korun. Ve skupině je nejvýše pět lidí.

Během celé prohlídky je zakázané fotografovat, upozorňuje agentura na svém webu.

Z jakého důvodu se stále více turistů vydává do těchto destinací, se snaží zjistit i profesor Fabian Frenzel z Univerzity v Leicesteru.

"Zbídačené příměstské oblasti vždy lákaly lidskou představivost. Tato místa jsou symbolem odlišnosti, morálního úpadku, zvrhlé svobody a naprosté svébytnosti," píše ve své publikaci Slum Tourism.

Karel Topič z cestovní kanceláře Viva Travel je přesvědčen, že lidé chtějí na jiném kontinentu poznat věci, které v Evropě nezažijí. "Zároveň mají už něco odcestováno a vyhledávají nové podněty," říká.

Podle Lenky Petrášové ze společnosti Chinatours chtějí lidé jednoduše vidět i "opačný břeh", než na kterém žijí. "Možná to láká ze stejného důvodu, jako čteme černou kroniku. Podvědomě a možná i vědomě je nám pak líp," uvažuje Petrášová.

Když už slum, tak spíše na vlastní pěst

Zástupci tuzemských cestovek potvrzují, že do slumů se organizovaně vydávají i Češi.

Půldenní nebo celodenní výlety do slumu v Brazílii nabízí například právě Viva Travel. Výlet se uskutečňuje jeepem nebo minibusem a jeho cena se pohybuje mezi 999 a 1500 korunami, za privátního průvodce se pak připlácí.

Město odpadků. Odvrácená tvář metropole v ráji turistů:

Masový zájem o tuto atrakci ale není, podle Topiče na výlet vyrazilo zatím jen pár Čechů. To potvrzuje i Hynek Špinar z Eso Travel. Slumovou turistiku podle něj vyhledávají spíše turisté ze západní Evropy a USA, kteří zřejmě mají pocit, že už vše viděli a zažili.

Dotaz na výlet do slumu nezaznamenala zatím ani agentura Zájezdy.cz, která vozí Čechy do Brazílie, Indie, Indonésie či Jihoafrické republiky.

"Domnívám se, že lidé do těchto míst jezdí individuálně. Jde o cestovatele, kteří si cestu rádi organizují sami a hledají spíše netradiční zážitky než pohodlí čtyřhvězdičkového hotelu s bazénem a all inclusive," věří mluvčí agentury Zájezdy.cz Kateřina Komendová.

Podle Kateřiny Petříčkové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur může zájemce o slumovou turistiku využít i výlety, které nabízejí místní organizace. Sama ale varuje, že je návštěva chudinských čtvrtí především kvůli vysoké kriminalitě nebezpečná.

Výchova slumem

Fakultativní návštěvy favel, jak se označují slumy v Brazílii, nabízí také cestovní kancelář Livingstone. V nabídce má i slum v Kapském městě.

"Pro naše klienty je to spíše uvědomění, že se dá žít i jinak. Budu citovat jednoho z nich: Rád bych svým zhýčkaným dětem ukázal, jak by mohly dopadnout," uvádí zástupkyně společnosti Darja Milošová.

Cestovka Chinatours sice exkurze do slumů v rámci zájezdů do Indie nenabízí, kdyby ale některý zákazník projevil zájem, neměl by být problém podobný zážitek zařídit. To se podle Petrášové zatím neděje.

"Klienti mají tendenci se nehezkým místům vyhýbat. Někteří by dokonce nejraději, kdyby se mohl na zájezdu aplikovat jakýsi filtr, který by je ochránil před okolím, ulicí, místními lidmi," komentuje zástupkyně kanceláře.

Jak upozorňuje Malte Steinbrink z Univerzity v severoněmeckém Osnabrücku, slumová turistika nepředstavuje z historického hlediska žádnou novinku.

Třeba v Londýně sahají její kořeny nějakých 150 let zpátky. Tehdejší viktoriánská vyšší třída se pravidelně vydávala okukovat chudinský East End. Poté, co na počátku 90. let skončil v Jihoafrické republice apartheid, se zase zvýšil zájem o někdejší černošské čtvrti.

Ne všichni místní mají ale z přílivu zahraničních "čumilů" radost. Například chudí BBC jeden z obyvatel slumu.

Válka gangů v "olympijském" Rio de Janeiru:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká dovolená je pro vás nejlákavější?

 

Právě se děje

Další zprávy