Příjemný dopad řecké krize: Dovolená u moře zlevnila

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 6. 2012 15:50
Oproti loňskému roku lze na zájezdu ušetřit i tři tisíce korun

Praha - O dovolenou v Řecku mají Češi navzdory hrozbě, že se země v brzké době vzdá eura, pořád zájem. K mírnému poklesu poptávky sice došlo, přesto ale Řecko zůstalo v čele nejpopulárnějších destinací.

Vyplývá to ze zkušeností zástupců cestovních kanceláří, které online deník Aktuálně.cz oslovil.

Jedním z důvodů, proč si Češi výlet do Řecka neodpustí ani v době, kdy jeho problémy plní titulní stránky novin, jsou nižší ceny. Například společnost Zájezdy.cz hlásí pokles o 9 procent.

Podle Tomáše Brejchy ze skupiny Čedok se podařilo meziročně zlevnit o 10 až 15 procent. V případě dvanáctidenního leteckého zájezdu na Rhodos, který bez pojištění stojí 17 990 Kč, tak zákazník ušetřil až 3147 korun.

Na ostrovech vše funguje

Nákupu dovolených přibylo hlavně ve druhé polovině června, shodují se dotázaní. "Od parlamentních voleb v Řecku vzrostl prodej zájezdů meziročně o desítky procent," uvádí Jan Osúch z CK Fischer. V předprodejích byl podle něj zájem naopak téměř o třetinu slabší než loni.

Ve většině případů jezdí Češi na ostrovy, které žijí tak trochu vlastním životem a na známky krize tu téměř nenarazíte. "Stávky a protesty se jich prakticky nedotkly a obyvatelé je sledovali stejně jako my v televizi," komentuje Stanislav Zíma z Exim Tours.

Mezi nejprodávanější ostrovy patří Kréta, Rhodos, Zakinthos nebo Korfu. "Ostrovy považuji za zcela bezpečné, stejně jako Itálii, Francii nebo třeba Turecko," potvrzuje Zíma. Dodává, že protesty se vždy týkaly velkých aglomerací na pevnině, tedy Atén a Soluně.

"Klienti odjíždějí s jistými obavami a poté jsou mile překvapeni, jak dobře vše funguje," souhlasí Petr Šatný ze společnosti Alexandria.

Jak ale zástupci cestovek připouštějí, na stav v zemi se klienti při nákupu dovolené ptají. Chtějí vědět, jak se vyvíjí tamní politická situace, ale také zda se nějak mění ceny.

"Zajímá je především, jestli může dojít ke zdražení již zakoupeného zájezdu v případě, že by Řecko vystoupilo z eurozóny," tvrdí Kateřina Komedová z firmy Zájezdy.cz. Aby se ale něco podobného stalo, musela by drachma nebo jakákoliv nová měna posílit o více než deset procent, což je v případě odchodu od fixního kurzu fakticky nereálné.

Kromě cen zboží roste i kvalita

Přímo v Řecku je ovšem možné čekat vyšší ceny, a to nejen v turistických destinacích, ale po celé zemi. Do zdražení se promítlo především navýšení daní.

Zlevnily naopak některé potraviny v obchodech. "A ceny benzinu na jednotlivých ostrovech jsou rozkolísané," uvádí Zíma z Exim Tours. Ceny šly dolů také u ubytování v hotelech, které se nacházejí dále od pláže, myslí si Šatný z kanceláře Alexandria.

Ten také upozorňuje, že viditelně roste kvalita služeb. Například německých turistů totiž ubylo, a Řekové si tak začali uvědomovat, že zákazníků je třeba si vážit. Osúch z CK Fischer má dokonce zkušenost s tím, že hoteliéři kvůli menšímu zájmu cizinců neustále posílali výhodné nabídky.

Obávat se nejrůznějších stávek - včetně těch na letišti - nebo výpadků služeb každopádně podle zástupců cestovek není nutné. Připomínají, že v zájmu řecké ekonomiky je nyní právě co nejvyšší podpora cestovního ruchu.

Třeba prodejci ve firmě Zájezdy.cz ale přesto klientům doporučují, aby si pro jistotu vzali alespoň část peněz v hotovosti. "V případě vážných ekonomických problémů se může stát, že systém platebních karet a bankomatů bude dočasně mimo provoz," doplňuje Komedová pro Aktuálně.cz.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Dovolená v Řecku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy